Gargano is een schiereiland aan de Adriatische kust. Dit deel van Italie bied vele bezienswaardigheden die je in circa 5 dagen kunt bekijken als je van natuur en cultuur houd.

Als uitvalbasis hebben we Vieste genomen. Ons hotel, Hotel Gemelle circa 4 km van het centrum verwijderd, is ideaal vanwege de mooie kamer, het balkon en het goede ontbijt en dat voor slechts € 35,00 per nacht voor 2 personen.

Vieste is overdag een uitgestorven dorp maar rond 19.00 uur gaat het leven en barst het van winkeltjes en vele terrasjes in de smalle steegjes.

Echter een groot probleem is het parkeren. In het dorp kan tot 20.00 uur (echt niet langer anders wordt de auto afgesleept en kost dan € 160,00) maar nabij de haven is er voldoende gelegenheid uiteraard tegen betaling. 3 tot 5 euro voor hele dag (2015)

Vico de Gargano, een schitterend dorpje waarvan het Centro Storico vrijwel verlaten is maar het oh zo mooi. Je waant je hier in de middeleeuwen in smalle tot zeer smalle steegjes. Sommige zo smal dat er niet eens een fiets door kan omdat het alleen smalle trapjes zijn die naar de diverse huisjes voeren. Hier zou zo een film opgenomen kunnen worden zoals b.v. the Passion van Mel Gibson. (hij koos echter voor o.a. Matera) We dachten dit in een half uurtje te doen maar het werden er 2. Dit geeft al aan hoeveel er te zien is.

Peschici, een leuk klein dorpje met een heel apart gebruik van stenen waaruit de huizen zijn gemetseld.

Rodi, eveneens gebouwd op een berg, niet zo groot maar toch even leuk om er heen te gaan al is het maar om de lange rechte weg langs de zee te rijden en daar, b.v. in San Meraio, de zee in te gaan.

En dan de kustlijn.

Er zijn 2 mogelijkheden nl. Met de auto, brommer of fiets vanaf Vieste tot aan Zagare of met de boot langs vrijwel dezelfde plaatsen.

Wij hebben beide gedaan en zijn meer dan de moeite waard.

Met de auto starten we in Vieste bij Pizzomunno, een los staande rots op het strand. De volgende stop is bij Baia della Sirene alwaar mooie rotsformaties op het strand te bewonderen zijn. We volgen de SP53 in zuidelijke richting tot bij Torre en Arco San Felice. Niet veel verder is Baia di Campi met een kleine grot en een mooi kiezelstrand. Het strand is omzoomd met mooie rotsen. Er volgt later nog een Torre en op gegeven moment zie je een oude versierde fiets staan. Parkeer hier je auto (als er plaats is) en loop bergaf door het bos tot aan een geweldig mooie baai. Ook dit strand is omzoomd met mooie rotsen. Voor de laatste stop moet er wat langer gereden worden maar niet voor niets want Baia de Zagare is net een postkaart. 2 los staande rotsen vlak bij de 2 baaitjes. Een ervan is een arch, arco of hoe noemen we het in het Nederlands, een boog.

Vanuit een boot ziet de kust er heel anders uit, althans je ziet veel meer omdat dit vanaf de weg gewoonweg niet te zien is op de bovengenoemde baaitjes na. Nu zie je de mooie kliffen en je komt in of bij de mooie grotten die de kust hier rijk is.

Voor € 13,00 p.p. (prijs 2015) kun je 2.5 uur genieten van al dit natuurschoon. Tevens heb je de mogelijkheid om een half uurtje op een mooie baai te vertoeven of een duik in het kraakheldere blauwe water te nemen.

Zeer de moeite waard dus!!

De boot vaart in de ochtend en in de middag vanaf de haven waar je ook de auto parkeren kunt.

Er zijn momenteel 3 aanbieders voor deze tocht. 

Tenslotte is het nog mogelijk en ook een aanrader om naar de Tremiti eilanden te gaan.

Dit kan vanaf Vieste a € 10.00 (2015) Je vertrekt dan om 09.00 uur en kunt zelf doen ter plaatse wat je wilt doen en wordt om 17.00 uur weer opgehaald.

San Domino is zeer mooi en kan op een dag geheel verkend worden omdat het eiland niet zo groot is. Als je rondom loopt dan is dat circa 6 km.

Vanaf Rodi gaat ook een boot, deze vaart echter om de eilanden heen en dat is ook zeer mooi denk ik. Wij hebben dit niet kunnen doen omdat het in september niet aangeboden werd. Wellicht in het hoogseizoen wel. Kosten zijn € 15,00 voor de kleine tour en iets meer voor de grote tour.

Dit is buiten Alberobello

We verlaten de Gargano en dus ook Vieste en rijden door het Nationale Park alwaar diverse wandelingen te maken zijn door de bossen.

We komen langs Barletta waar een mooi en groot kasteel te bewonderen is.

Niet veel verder maken we een stop in Molfetta waar we het  Centro Storico  met een bezoek vereren. Beide leuke afwisselingen voor onze tocht naar de vallei van de Trulli.

Deze huisjes, groot of klein, oud of nieuw, bewoond of onbewoond zijn enig om te zien en je ziet ze overal. Op de smalle straatjes maar ook langs de grote wegen. Je zult vaak een stop maken omdat ze zo divers zijn en de ligging ook. 

 ALBEROBELLO  is de "hoofdstad" van de Trulli.

Rione aia Picola is het autentieke deel van deze plaats. Hier nog alles zoals het ooit begonnen is. Hele straatjes en steegjes vol met dit soort bouwselen.

Rione Monti het toeristische deel met leuke winkeltjes en restaurantjes ligt tegenover ook tegen de hellingen van de heuvels. Hier bruist het in de avond van leven.

Beide delen worden gescheiden door de "hoofdstraat" waar vele restaurants te vinden zijn.

Hoe divers de huisjes zijn kun je zien als je de diverse winkeltjes ingaat.

En de kerk is in deze stijl opgetrokken met een drietal torentjes.

Binnen een uurtje rijden kun je de volgende dingen op 1 dag doen:

Castellana Grotte, de druipsteen grotten zijn bijzonder mooi. Voor € 15,00 zou ik in ieder geval de lange tour nemen (2 uur) De tour is er in Engels, Duits en uiteraard in het Italiaans. Dagelijks in de ochtend 11.00 uur en middag 14.00 uur .

Aansluitend rij je naar Monopoli (ja echt het bestaat) een aardig dorpje waar je even doorheen kunt slenteren.

Op de weg naar Polignano kom je zoals overal olijfbomen tegen. In deze omgeving zijn ze echter van een bijzondere vorm omdat ze al oud zijn.

Polignano a Mare heeft een kleine baai omzoomt met mooie rotsen die van alle kanten bekeken moet worden. Het dorpje zelf is ook van een hoge schoonheid. Typisch zo'n Italiaans dorpje. 

De ander kant op levert een heel andere kijk op Italie.

We gaan naar Massafra waar we voor het eerst kennis maken met grotwoningen en grotkerkjes. De Gravina San Marco ligt midden in de stad en is alleen toegankelijk na overleg met de plaatselijke VVV. Wij hadden het geluk dat het open was voor reinigingswerkzaamheden. Dit mag je niet missen als je van cultuur als dit houdt.

Ook de Gravina Madonna della Scale, gelegen bij het gelijknamige klooster kan alleen in overleg in de ochtend bezocht worden. Dit geldt ook voor nog een ander deel van de kloof waar ook nog grotwoningen te zien zijn.

Ook nog een bezoek waard is het kasteel in deze plaats. 

Mocht het niet gelukt zijn in Massafra, maar ook als dat daar wel gelukt is dan reizen we verder over de SS100 (richting Mottolla) en slaan na enige km rechts af de SS377 in. Na enige tijd is er aan je rechterzijde een picknickplaats. Vanaf hier kun je een moeilijke trap afdalen naar de Villagio Ipogeo Petruscio.

Net als in Massafra (en straks ook nog o.a. in Matera) tref je hier een grote hoeveelheid grotwoningen aan. Je kunt door de kloof lopen, het riviertje oversteken maar je hebt lange broek en mouwen nodig want is nogal overwoekerd met struiken en onkruid.

Nadat je dit ontdekt hebt rij een stukje verder tot bij de volgende picknickplaats en vandaar het je een panorama over de grotten zoals op nevenstaande foto te zien is.

Zo is er verderop over de 377 deze te bekijken.

Repuste (betekend oud grotkerkje vrij vertaald) Chiese St. Gregorio.

Van dit soort kerkjes kom je in grote hoeveelheden tegen bij de grotwoningen. In Matera b.v. 156 stuks.

Net zo als vanaf de 18E eeuw er in elk dorp minimaal 1 maar vaak meerdere kerken gebouwd zijn zo gebeurde dat vanaf de 13E eeuw ook bij deze grotten.

In deze kerkjes tref je vaker nog Fresco's aan. Soms nog heel goed in tact maar helaas vaker zijn ze beschadigd. Niet alleen door de jeugd van tegenwoordig maar ook vroeger al door de anti kristenen . 

We beginnen een nieuwe dag met Locotorondo, de naam zegt het al gebouwd in een cirkel.

We waren hier op een zondag en het was lekker ouderwets om te zien dat de lokale bevolking zich rond het dorpsplein verzamelde voor een praatje met elkaar te maken.

Hier drink je voor € 1,10 een cappucino of latte en parkeren in een parkeergarage kost € 0,60 per uur. Dat zijn nog eens prijzen zeg!

Cisternino is een van de dorpjes die opgenomen is in de lijst van mooiste borgo van het land. En terecht, het is een schitterend dorp.

Dit geldt ook voor het witte dorpje Ostuni dat niet veel verder ligt.

We komen langs Acaya waar een mooi kasteel en een deel van de citadel te zien is.

Als we dan langs de kust geraken wordt deze als maar mooier omdat de lang gestrekte stranden over gaan in baaitjes zoals in Marina di Torre Specchia. Hier onder andere een natuurlijke brug onder een uitstekende rots te zien. Uiteraard kun je hier een duik nemen.

Niet verder ben je in Roccha Specchia (let op: de plaatsnaam wordt niet aangeven maar je ziet wat toeristische activiteit) waar je zeker moet stoppen om naar het natuurlijk gevormde zwembad genaamd Grotte della Poesie te gaan kijken of uiteraard een duik nemen in het blauwe water.

 

Na dit schoons te hebben bekeken of gevoeld als je het water in bent geweest kom je al snel in de volgende plaats Torre dell Orso. Naast de toren (Torre) is hier veel vertier. De kust is omgeven met mooie rotsen en het water lijkt nog blauwer en groener. Man wat is dit mooi.

Maar het mooiste komt niet veel verder zuidelijk want in St. Andrea wordt het allemaal nog ruiger en imposanter. Hier zijn vele baaitjes te verkennen waar je misschien wel enige dagen  mee bezig bent.

Je moet het zien. De foto hiernaast en op de startpagina laat al zien wat je er verwachten kunt.

Via het bos kan je naar de vele mooie baaitjes. Of naar onderstaande bezienswaardigheden:

Otanto, 15 km zuidelijk, is een aardig dorpje met kasteel om even doorheen te slenteren en dan nog verder zuidelijk naar Castro waar Grotta Zinzulusa te bewonderen is. De druipsteengrot is niet groot maar mooi. Het mooiste is echter de ingang naar de grot. Deze en het pad erheen is alleen al de moeite waard om erheen te gaan. Entree is € 5,00. Je kunt vanaf hier ook met een boot nog even naar een andere grot gaan a € 5,00 p.p. Een duik maken? Dat kan maar ook daarvoor moet je € 5,00 afrekenen. (prijzen 2015)

Torre di porto Miaggio bij Cesarea terme is ook een bezoek waard. Niet alleen voor de toren maar ook voor de omgeving.

We verlaten de mooie Adriatische kust en steken de hak over naar de Tyreense zee. Om uit te komen in Gallipolli.

Gelegen op een eiland en verbonden door een oude brug met het vaste land. Parkeer de auto bij de haven want in en om het oude centrum kun je dit vergeten.

Ook hier weer een kasteel dat de moeite waard is om te bekijken. Hier leven de mensen nog zoals dat 40 of 50 jaar geleden was n.l. in donkere ruimtes en gangetjes waar gewerkt wordt. Ook bij de haven is het druk met vissers die de netten aan het boeten zijn.

Zeer interessant hier is Palazzo Granafei, een oude onder het oppervlak liggende olijfolie fabriek. Ligt midden in de wijk.

Matera is op te delen in 3 dagen c.q. 3 delen.

Een dag / deel 1 heb je nodig om de Sassi te bekijken. Deze wordt goed aangegeven in de stad. Het mooiste en ook meest voorkomende deel in diverse speelfilms is Sassi Caveoso. en de daarbij liggende Rione Casanuova.

Daarnaast is er Sassi Barisano en de Civita, de oude stad.

Er zijn enkele grotwoningen open gesteld waar de verschillende indelingen en inrichtingen te zien zijn. Casa Grotta del Casanuovo en Casa grotta di vico solitero zijn er 2 voorbeelden van hoe de mensen hier geleefd hebben tot de 50er jaren.

Vanaf deze zijde zie je de kloof / gravina (deel 2) en de grotten aan de overzijde waar deel 3 over gaat 

Dag 2 / deel 2 kun je de kloof / gravina ingaan en daar de vele grotwoningen en (156) grotkerkjes bekijken zoals hiernaast afgebeeld. De kloof scheid deel 1 en 3. De kloof in kan vanaf de stad (is het eenvoudigste) of vanaf de Tiome die aan de andere kant van de kloof gelegen is.

In beide gevallen moet je de wandelschoenen aan doen omdat de tochten door de kloof en deels door het water gaan maar je  moet ook tegen de hellingen op en af lopen om de vele grotten en kerkjes te zien.

Je kunt ook deel 2 en 3 met elkaar verbinden maar dan moet je een soort bergbeklimmer zijn althans dan moet je ervaring hebben in het wandelen in de bergen.

 

Dag 3 ga je via de SS 7 tot je een bordje ziet met de tekst:

Chiesa Ruperstri. Na een korte rit deels over onverharde weg raak je bij een tweetal (gesloten) kerkjes met daarbij enkele mooie grote grotten.

Vervolg je later de 7 verder dan neem de afslag Tiome en niet veel later kun je al genieten van mooie grotten. Daarna vervolg je de weg Tiome en maak een of meerdere stops om de vele grotten (die alleen zichtbaar zijn als je een beetje afdaalt) en kerkjes te gaan bekijken.

Ook als je niet de lager gelegen grotten durft te gaan bekijken, er is op wegniveau ook een en ander aan grotten en kerkjes te zien zoals nevenstaande foto laat zien.

Vanuit Matera of onderweg naar de volgende overnachtingsplaats is het zeer de moeite waard om naar Craco te gaan.

Van kilometers afstand zie je boven op een mooie berg al de contouren van deze ghosttown.

Je rijd hier tussen mooi gevormde bergen die ons doen denken aan USA waar we al zo vaak geweest zijn. (zie hiervoor mijn websites www.zuidwestamerika.com en www.westamerica.nl.)

Je kunt er alleen in, en dat zou ik zeker doen want dan zie je nog heel veel hoe de mensen geleefd hebben, met een gids.

Kosten € 10,00 p.p. voor Italiaanse gids en € 15,00 voor Engels of Duits.

Voor dit geld loop je 2 uur door de steegjes met leuke huisjes deels vervallen. Mag je niet missen. Buitenom kun je alleen foto's maken van de contouren. Ik zou eerst de website raad plegen voor info wanneer de rondleidingen zijn. We kwamen aan en konden direct meelopen, in het Italiaans maar ook zonder tekst begrijp je hier alles heel goed.

In 2016 zal hier een deel van de remake van Ben Hur opgenomen gaan worden en ook The Passion is deels hier geschoten.

We vervolgen onze weg richting Potenza en rijden het Nationale Park Gallipolli binnen. Binnen deze grenzen bevinden zich ook de Luciaanse Dolomieten. Enorme reuzen met ertussen een tweetal zeer mooi gelegen dorpjes te weten Castelmezzano en Pietropertosa.

Je kunt van het ene dorp naar het andere wandelen via het pad 201 dat bij de ruine begint c.q. eindigt.

Maar wil je eens een andere manier van oversteken ga dan voor € 40,00 (2015) een vlucht maken tussen beide dorpjes.

Via een staalkabel vlieg je hoog door de lucht.

Ook interessant hier zijn nog de plaatsjes Calciano en Accutterra.

 

Terug naar de Tyreense kust waar we in Agropoli een B&B nemen waar om het half uur de trein door de kamer dendert.

We zijn hier om naar Gole de Colore te gaan in het Nationale Park Cilento. Nabij het plaatsje Fellito start vanaf de brug over de kloof de wandeling die voor een groot deel over de muurtjes van het oude gegraven kanaaltje gaan. Het oude Romeinse bruggetje hebben we dan al bekeken.

De kloof is niet heel groot en ook niet van uitzonderlijke schoonheid maar de wandeling is zeer aangenaam en duurt eigenlijk zo lang je wilt want je kunt 1 maar ook 4 uur en nog langer hier lopen.

Verder is in deze omgeving nog een andere kloof te zien n.l Gole di Tremonti. Vanuit het plaatsje Giungano kun je starten en als eindbestemming kom je bij de waterval.

Wij hebben het helaas niet gehaald omdat het plots begon te onweren en later een heuse onweersbui.

Nabij Sasso is ook nog een kloof maar door tijdgebrek zijn we hier helaas niet aan toegekomen maar staat voor een volgende keer weer op het programma.

Agropoli is trouwens een aardig dorpje met leuk Centro Storico en een mooi kasteel. Beide hoog op de berg gelegen waarvan af je het eiland Capri en de Amalfikust ziet liggen.

En die Amalfikust daar gaan we nu heen.

We gaan naar Conca dei Marini welke 4 km voorbij Amalfi stad gelegen is. (en 60 km v.a. luchthaven Napels)

We nemen intrek in een appartement met uitzicht over de zee.

In de avond overal lichtjes op het water van de kleine vissersbootjes.

Om hier aan het baaitje te komen moeten we heel veel trappen af en later helaas ook weer op maar ik kan je zeggen DOEN!!

Ook doen is hier in de omgeving de blauwe grot (grotta Azzurra) of het piepkleine maar zeer mooie Furore gelegen in een kleine inham.

 

Over de Amalfikust is zeer veel op het net te vinden.

Vandaar dat ik hier alleen maar opsom wat er zoal te doen is:

Dorpjes / stadjes zoals Sorrento, Positano, Praiano en Atrani moet je gewoon gaan bekijken.

Pompeii en Ercolano zijn zeer mooie historisch bewaarde opgravingen.

De vulkaan Vesuvio ligt voor het grijpen.

Capri het eiland voor de kust nabij Sorrento

Je bent ook binnen 1 uur in Napels waar ook een en ander te doen is.

Alles bij elkaar kun je hier gemakkelijk een week verblijven.

Het enige probleem is altijd weer het parkeren van je auto.

De dorpjes zijn druk bezocht en de wegen vaak smal.

De bus is misschien nog wel het eenvoudigste en gemakkelijkste en is niet zo duur.

Duur is het echter wel in deze omgeving, komt ook omdat hier de rijken hun optrekjes hebben.

klik hier voor home pagina   klik hier voor midden pagina    klik hier voor noorden pagina    

Maak jouw eigen website met JouwWeb