Ligurië

Ligurië is vanaf de grens met Frankrijk tot voorbij La Specia. Om precies te zijn tot Marinella di Sarzana. Is heel veel kust en het binnenland is vol met bergen.

Het wordt de Rivièra genoemd, een deel ervan, van de grens tot Imperia, wordt ook wel de bloemenriviera genoemd.

Deze regio omvat mooie bergdorpen en vele mooie kustplaatsen. Een selectie zie je hieronder.

MEER LUGURIë ZIE JE HIER (ook de 4 provincien die deel hiervan uitmaken incl. de plaatsen)

DE VOLGENDE DORPEN HEBBEN WE BEZOCHT VANAF SAN REMO:

 

Airole

Het eerste dorpje in Luguria op onze 2018 reis is Airole. Een van de vele die nog volgen. Het oude deel is zeer mooi met onder andere het uit begin 1900 stammende oven, Vecchia Forno.

Als je dit bordje volgt kom je vanzelf bij de vele leuke doorkijkjes, trappen en bogen.

Perinaldo

Een van de vele bergdorpjes die bereikbaar zijn vanaf San Remo of Ventimiliglia. Ongelooflijk hoe mooi dit Centro Storico is. Smalle steegjes met overal muurschilderingen over de familie die dit dorp in de 15e eeuw gesticht hebben. Ook zeer opmerkelijk is dat hier veel info over het sterrenstelsel te zien en lezen is, tenminste als je Italiaans kunt.

Apricale

Net als Perinaldo een geweldig mooi Centro Storico. Ook hier zijn de muren met afbeelding over van alles te zien, nu getekend en ingekleurd. Verder hebben de bewoners van dit dorpje opvallende brievenbussen en ook de schotten voor de deuren zijn leuk.

Dit dorpje is meer toeristisch dan Perinaldo of Airole maar minder dan de mensen die naar Dolceacqua gaan.

Dolceacqua

Alweer zeer mooi al die steegjes op, af, links of rechts, nu met een 15e eeuwse brug over de Nervia. Bovenop de restanten van het kasteel. Het is te bezoeken A €.6,00

De 3 dorpjes hierboven zijn goed op een dag te doen, kunt dan een mooie rondrit maken. Als je vroeg op pad gaat zou je ook nog Nervina, Pigna en of Triora kunnen bezoeken. Wat opvalt is dat dorp minder leegstand heeft dan de bovengenoemden. Oorzaak denk ik dat de andere alleen via veel gekronkel, en dus veel tijd, bereikbaar zijn C.q. dat de mensen veel tijd kwijt zijn om in de stad te geraken. Alleen de ouderen zijn er vaak nog. Dolceacqua is beter en sneller bereikbaar en mede daardoor toeristischer en minder reden om het dorp te verlaten.

Bussana Vecchia

Een verlaten dorp, althans dat was lange tijd zo. Nu hebben de kunstenaars, voornamelijk de kunstschilders, hier hun onderkomen gevonden. 

Toch staat er nog altijd veel leeg maar wie weet gaat het net zo als in Bagnoregio (zie middenpagina) Ook dat stond ooit leeg en is nu een toeristische trekpleister.

Uiteraard ook hier weer vele mooie steegjes, veel trappen en steile bergen. En hier ook de  resten van een tweetal kerken.

Taggia

Dit dorp met een aardig Centro Storico heeft een enorme brug met maar liefst 15 bogen.

Op de brug een tweetal mini kapelletjes. 

Badalucco

Dit dorp, gelegen tussen Taggia en Triora heeft 3 schitterende oude bruggen. Die in het dorp is het mooiste met een kapelletje er boven op. Het dorp zelf heeft niet veel te bieden maar het staat je vrij om er toch te gaan kijken want elk dorp heeft wel iets dat leuk is.

Triora

Het heksendorp dat ook de moeite waard is om te gaan bezoeken. Het dorp is opgenomen in Lands mooiste en terecht. Toch wil ik opmerken dat wij Apricale en Perinaldo mooier vonden maar die komen niet voor op die lijst. Je kunt dit dorp bereiken vanaf Taggia, is dan bijna 30 km of als je in Dolceacqua bent. Dan is het een stuk verder dus meer tijd nodig, mede omdat die weg veel bochtiger is.

Rochetta Nervina

Een klein bergdorpje mooi gelegen aan een kloofje met een Romeinse brug. Ook dit dorp heeft weer aardig wat fotogenieke plekken en mag dan eigenlijk ook niet overgeslagen worden. Je kunt het goed combineren met B.v. Dolceacqua of zoals wij met Pigna.

Pigna

Wat een dorp, waren alle vooraf gaande al mooi en geweldig, dit dorp is naar onze mening het mooiste in dit deel van Ligurgie. Een doolhof aan paden, heel lang loop je onder de “tunnels” Het lijkt wel of we in de riddertijd terug gegaan zijn met de steegjes die lijken op kerkers en kelders. Het is heel avontuurlijk. Voor dit dorp moet je minimaal 2 uur uittrekken wil je het allemaal zien. Je kunt er verdwalen zoals wij, maar geen nood je komt er toch wel weer uit.

Waarom staat dit niet op de lijst van Lands mooiste???

Castel Vittoria

Als je in Pigna bent zie je hoger op aan de andere kant ook een dorp bovenop uittorenen. Dit is Castel Vittoria. Heeft niet veel te bieden maar toch aardig genoeg om er even een kijkje te nemen. Als je in Pigna bent is het 3 km. Ook hier diverse fotogenieke plekjes.

Dolcedo

Een kleurrijk dorpje gelegen aan een kloofje en gezegend met een bruggetje uit de 13e eeuw. Zoals je wellicht weet zijn wij geen kerkgangers, dus weinig over kerken op deze site, maar in dit dorp staat een mooi exemplaar.

Borgo Prino, Cervo en Laigueglia

Dit zijn 3 kust dorpjes gelegen aan de Ligurgische kust waar de stranden niet of nauwelijks aan te bevelen zijn. Maar vanaf die stranden zijn wel mooie foto’s te maken van de kleurrijke huisjes aan de kust. Het laatst genoemde dorp heeft, jaja, een hele mooie kerk.

Finale Borgo

Enkele mooie toegangspoorten heeft dit oude deel van Finale. En is deels nog ommuurd.

Verezzi Centro Storico

Dit deel ligt hoog in de bergen dus niet in Verezzi dat bijna aan de zee ligt.

Castelvecchio di Rocca Barbena

Een bergdorp uit de middeleeuwen, niet zo groot en dus niet zoveel te zien. Ook hier een kasteel op een rots gebouwd, vandaar de naam. Is echter niet te bezoeken. Leuk genoeg om er te stoppen als je er in de buurt bent, B.v. bij Zuccarello.

Hier is een piepklein restaurantje waar je ....Grieks kunt eten. Lekker.

Zuccarello

Een zeer mooi dorp aan een kloofje gelegen. Met een oude brug die altijd goed zijn voor een mooie foto. De oude kern is ook aardig en de hoofdstraat is links en rechts gebouwen met mooie huizen met arcaden eronder.

Varigotti, Borgo Saracena

Als je vanuit Finale verder richting Genua rijd zie je niet veel verder een bergpunt die tot aan het water reikt. Boven op een Torre. Stop de auto en ga het strand op. Tenminste als er plaats is om te parkeren. Zie voetnoot in button.

Je zult verstelt staan van de schoonheid van de huizen die een Oosterse sfeer hebben. Het strand hier is fijne kiezel.

Grotta dei Fasari oba grotte dei Briganti.

Vanuit Noli, via 25 aprile, (zo heet de straat) start een wandeling naar deze grot hoog in de bergen. Als je de straat doorloopt gaat het over in een steil pad omhoog. Blauw, groene balkjes, deel uitmakend van een pelgrimsroute moet je volgen. Ook Sant Margarita staat er steeds. Je komt langs 2 vervallen kerkjes en vervallen huisjes. Alle zijpaden negeren en na 45 min zie je een pijl naar links. Het gaat nu steil naar beneden, ben voorzichtig want er ligt veel los gesteente. 10 min later zie je een klein gat waar je in kunt om zo bij de grote grot met zicht op zee te komen.

Het is mogelijk om later vanuit hier nog verder te wandelen B.v. naar Torre della Strenge of naar Capo Noli. Daar zul je zelf verder onderzoek naar moeten doen.

Noli

Als je toch in Noli bent loont het zich om even door het dorp te slenteren of over de boulevard te flaneren. Het dorp is opgenomen in Lands mooiste maar hoe ze aan deze prijs komen? Ja er zijn heus wel wat mooie dingen te zien zoals het kasteel, de oude muur, een mooi kerkje, beschilderde gevels en een hoge toren. Maar er zijn vele dorpen, met name bergdorpen die niet opgenomen zijn in de lijst maar wel tientallen keren mooier zijn.

Boccadasse

Op onze navigatie is dit plaatsje niet in te geven, via Google maps gelukkig wel. Blijkt een wijkje in de stad te zijn, vandaar dat de navi het niet kan vinden.

Het is er druk op een woensdag in oktober. Zoals te zien een kleine baai omzoomd met gekleurde huizen.

Hier kan je lekker gefrituurde vissoorten in een puntzak eten, net als in Chinque Terra dat niet ver van hier verwijderd is.

Bogliasco

Wederom een strand met kleurrijke huizen en een Romeinse brug. In tegenstelling tot de dorpen hierboven en hieronder geen enkel toerisme. 

Camogli

Meer bekend is dit plaatsje met vele gekleurde huizen. Wat opvalt is dat de helft van de ramen van de huizen erop geschilderd in, dus geen raam dat open kan. Blijkt dat dit te maken had met belasting want voor elk raam moet betaald worden, net als in Alberobello waar de Trulli ook dit concept hadden. Ook de stenen zijn erop geschilderd. Je ziet het pas als je tegen de gevel aanstaat. Wat een werk is dit geweest net als de ornamenten die nageschilderd zijn.

Het kasteel aan zee is niet te bezoeken, althans van mei tot september en dan alleen later in de middag.

Dit stadje is het begin van het Portofino park, het hele schiereiland is nationaal park met aardig wat wandelingen waarover later meer. 

Santa Margherita, Paraggi, Portofino

Een aaneenschakeling van mooie huizen, baaitjes, kastelen en meer. Naar S. Margherita waar het parkeren op een doordeweekse dag al een redelijk probleem is. Verder rijden naar Portofino, nadat je eerst deze mooie plaats verkend hebt, raad ik je af. Waarom? Je ziet leuke plekken voorbij komen maar je kunt niet stoppen. De weg is smal en zeer bochtig. De motors en scooters vliegen aan je voorbij. Het is steeds weer opletten dus en dat is zonde. Er zijn diverse alternatieven te weten: vanaf SM met de boot naar Portofino, leuk, kost 7,00 pp maar je mist heel veel. De bus, is stuk goedkoper maar je mist heel veel. Je kunt toch gaan rijden tot bij een kleine baai aan het einde van SM waar je kunt parkeren A 4,50 per uur, je kunt ook naar Portofino rijden. Parkeren 5,50 per uur. Je hebt minimaal 2 uur nodig. Dus maak je keuze. Of doe zoals wij: vlak voor de kleine baai zijn wel wat parkeerplekken, gratis. Je moet dan 1 uur lopen, eerst over een soort boardwalk, later over de straat. Niet geheel ongevaarlijk maar vele doen dit. Je loopt steeds langs de zee en je ziet zoveel mooie plekken die je op de foto wilt hebben. Dan doe je je ding in Paraggi en Portofino. Vergeet niet om naar Castello Brown te gaan voor een mooie blik over de baai. Het kasteel is te bezoeken, €,5,00 entree. Overigens maar misschien onnodig, Portofino is duur, zeer duur. Koffie vanaf 3,00. Terug kun je lopen over een pad links van de weg door het groen. Geheel ongevaarlijk, wel wat op en neer maar niet al te veel. Je hebt dan geen of bijna geen zicht meer over de zee. Bij de kleine baai kom je weer bij de weg en na de baai is er weer de boardwalk en later het trottoir.

Portofino nationaal park

Het hele schiereiland is een nationaal park met een grote hoeveelheid aan wandelingen die te doen zijn. Veelal wat langer, minimaal 1uur enkel, en allemaal door de bergen.

Vaak is het mogelijk om aan het einde van de wandeling de boot terug te nemen zoals naar Portofino, Camogli of van de abdij van San Fruttuoso.

Naar dit laatste, gelegen aan een kleine baai, kan je zowel vanuit Portofino als ook vanaf Camogli doen. Korter en eenvoudiger is het vanaf Portofino. Ga je vanaf Camogli dan is het niet alleen langer maar je moet ook over een niet eenvoudig stuk rots lopen. Dit is Passo del Bacio.  Ben je een ervaren wandelaar en hebt geen hoogtevrees dan is dit redelijk tot goed te doen. De veerboot terug naar aanvang van je wandeling kost rond de €.10,00 ( naar Pf is goedkoper omdat de afstand korter is) en kan van maart tot begin november.

Rode loper: wellicht heb je al een of meerdere artikelen hierover gelezen, de rode loper die uitgelegd is vanuit Portofino naar een tweetal bestemmingen. De bestemmingen zijn er nog maar er is nu, 2018, geen rode loper meer. Waarschijnlijk versleten.

Wat wel nog actueel is, en dit geld voor veel dorpjes en kustplaatsen, dat zijn rode, gele en blauwe stippen op de stoepen die je naar bezienswaardigheden leiden. Waar naar toe en wat voor een soort bestemming wordt op een bord aangegeven.

Rapallo

Minder mooi, alhoewel het een mooi kasteel heeft, misschien wel het mooiste kasteel gelegen aan zee. Qua ligging ideaal om de bezienswaardigheden zoals hierboven en hieronder te ontdekken.

Sestri Levante

Baia de Silenzio is the place to be in deze kustplaats. De stad zelf heeft enkele mooie bouwwerken.

Chinque Terre - Corniglia / Vernazza

In het verleden zijn we reeds op bezoek geweest bij 4 van de 5 dorpjes. Informatie hierover op de noord pagina.

Zoals op de noord pagina al aangegeven zijn de 5 dorpjes het eenvoudigste per trein bereikbaar vanwege het ontbreken van voldoende parkeerplaatsen.

De trein nemen vanaf Levanto heeft het voordeel dat er voldoende parkeerruimte is ten opzichten van La Specia. Parkeren bij het station kan alleen met munten betaald worden. 8 uur kost nu, 2018, €.13,00. In de stad die er vlakbij ligt kun je pinnen voor de parkeerplaats. Wil je gratis parkeren dan doe je dat net buiten het centrum. Moet dan circa 15 min lopen tot het station.

De trein naar Corniglia kost enkel €.4,00 en is dus inmiddels veel duurder dan in 2015 toen we ook dit gedaan hebben. Dus nog verder reizen naar Manarola en Riomaggiore is nog duurder, Vernazza en Monterosso uiteraard goedkoper.

Vanaf het station gaat het al zigzaggend via circa 380 tredes en 33 bochten naar het dorp. Ben je boven dan gaat even later links het naar het Centro.

Helaas vonder wij dit dorpje zeer zwaar tegen vallen. Zeker als je 1 of meerdere dorpen die hierboven vermeld staan al bezocht hebt. We waren dan ook snel weer in de trein, nu naar Vernazza. En ook hier moesten we vaststellen dat het nu minder indrukwekkend was dan 3 jaar geleden. Ja het blijft aantrekkelijk, zeker bij de zee of de blik van bovenaf.

Maar doordat het parkeren en treinen fiks duurder geworden is wordt het naar onze mening een heel stuk minder aantrekkelijk omdat er zoveel andere, mooiere, dorpen gratis te verkennen zijn.

Maar laat je dit niet tegen houden, het is een persoonlijke mening.

Ga je toch dan hieronder de prijzen van 2018 (van 1 maart tot 1 november) voor een dagkaart, hiermee kan je onbeperkt reizen tussen Levanto en La Specia:

Per dag per persoon €.16,00 kinderen onder de 12 en ouderen vanaf 70 jaar betalen €.10,00 P.p.

Voor 2 dagen €.29,00 en voor 3 dagen betaal je €.41,00 P.p.

De prijzen in de winter liggen €.4,00 lager dan bovengenoemde prijzen.

Omdat dit dorpje snel bekeken was zijn we nog even naar Vernazza geweest. Ook nu midden oktober nog overbevolkt met toeristen. Maar we hebben wel nog iets bekeken wat we voorheen niet gezien hadden n.l. de grot naar de zee waarvan de 2 foto's hieronder zijn. Officieel s er geen toegang maar je ziet dat niemand zich aan het verbod verbind. In de grot vind je heel veel Cairns, steenmannetjes.

Portovenere

Voor meer info en foto kijk je op de noord pagina.

Lerici

Een mooi plaatsje net onder La Specia, met een groot kasteel naast de vele gekleurde huizen.

Tellaro

Dit dorp heeft alles voor het maken van een film over the Pirates of the Caribean. Prachtig baaitje, omzoomd met gekleurde huizen, een 70 meter lange arcade in oude stijl.

Je moet het zien om te geloven. Zou bijna willen zeggen, vergeet 5 Terre en ga naar Tellaro. En als je gaat, parkeren circa 15 lopen want in het dorp mag je niet met je auto. Ook op weg, te voet, naar dit dorp zie je enkele mooie dingen die op de foto gaan.

Sarzana

Het citadel, formeel Fortezza Firmafede, entree €.6,00, is een mooi bouwwerk net als het Oosters lijkende gebouw net daarbuiten. Torrione Testaforte genaamd. De stad zelf zou nog een mooi plein moeten hebben maar wij hebben er niet goed genoeg naar gezocht waarschijnlijk. Niet veel verder ligt nog een fort, fortezza di Sarzanello.

Fosdinovo

Dit plaatsje ligt in de Toscane maar als je van kastelen houd en je bent in Sarzana is het maar 10 km doorrijden. Je ziet Castello Malaspina al van ver liggen. Het bijbehorend dorpje, Borgo Medievalle, kan je even verkennen net als de wijnmakerij, la Cantina.

Foto's op de Toscana pagina

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb