Het NOORDEN wordt beheerst door de Dolomieten en het meer van en rond Como en Gardameer.

Natuurlijk ook Venezie en Verona vindt je in het noorden.

Deze regio's zijn geweldig en worden door vele toeristen bezocht want wie wil niet de mooie bergen van de Dolomieten zien of het Comomeer en die vele andere meren die er in de buurt zijn.

Het Gardameer is veel in trek bij ons maar vooral bij onze oosterburen.

Over deze locaties is heel veel info op het net te vinden zodat ik er op mijn site kort op in ga.

Wel wil ik Chinque Terre onder de aandacht brengen. Hierover tref je ook wel voldoende info op het net aan maar ik denk dat ik hier iets aan toe kan voegen, althans dat is de bedoeling.

Vernazza

Chinque Terre zijn 5 schitterende autoluwe dorpje zuidelijk van Genua. De beste uitvalbasis is Levanto, een aardig dorpje waar je snel te voet naar het station kunt lopen om vanaf daar Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore te verkennen.

Ook kun je dit doen vanaf La Spezia maar persoonlijk zijn we van mening dat dit niet zo'n mooie stad is. Maar de keuze maak je zelf. Vanaf Spezia gaat de trein uiteraard ook naar deze dorpen maar dan in omgekeerde volgorde van bezoek.

Hoe dan ook voor € 1.80 p.p. ben je vanuit Levanto in Vernazza, om naar Riomaggiore te reizen kost dit € 2.40 p.p. (prijzen 2016)

De trein gaat zowat elk half uur, overal zijn de schema's te verkrijgen waar de tijden op staan zodat je jou keuze kunt maken. Om van het ene dorp naar het andere te gaan kun je de trein nemen of dit te voet doen. Met de trein a €1,00 en te voet a € 7,50 p.p.!!! Ja wandelen is duurder dan treinen hier. Dit omdat de paden onderhouden moeten worden zeker na de lawine van enkele jaren geleden. Dit is dan ook de reden dat er momenteel (2015) alleen gewandeld kan worden van Monterosso naar Vernazza v.v., van Vernazza naar Cornigia v.v. en van Manarola over het liefdespad naar Riomaggiore v.v.

Doordat je door vele tunnels gaat is het reizen met de trein niet geweldig want je ziet nauwelijks iets onderweg maar de trein is sneller en goedkoper dan met de auto alleen al vanwege het parkeergeld en dan nog te zwijgen over de parkeermogelijkheden.

De 5 dorpjes zijn zeer in trek bij de toeristen hetgeen inhoud dat het vaak aanschuiven is ook in de trein want bijna iedereen doet het met de trein. De opstap / uitstapplaatsen zijn op Cornigia na altijd midden in het centrum van de dorpjes. Om in Cornigia te komen moeten vanuit het station eerst meer dan 300 trappen omhoog overwonnen worden.

De wandelingen van het ene dorp naar het andere zijn ondanks de entree zeer de moeite waard want zo krijg je heel veel mooie  panorama's over de zee en de dorpjes.

Voor een bezoek aan alle 5 dorpjes moet je 3 dagen uittrekken zeker als je de wandelingen gaat doen. Zonder wandeling kun je in 2 dagen het allemaal bekijken.

Een ander leuk plaatsje net onder 5 Terre is Porto Venere. Met de trein naar Riomaggiore en dan daar de boot nemen of met de trein naar La Spezia en vandaar met de bus erheen. Wij hebben voor dit laatste gekozen. Als je in Spezia aankomt loop je vanaf het station links af en volgt de weg tot aan de fontein. Daar rechts af en na circa 100 meter is de bushalte. Uiteraard kun je de route ook met de auto maken want parkeren in Porto is over het algemeen geen probleem.

Kleurijke huizen, mooie steegjes, veel trappen, een mooi kasteel en op een vooruit stekende rots een kerk. Kortom leuk om hier enige uren te verblijven.

En niet vergeten de grot van Byron te bezoeken. Je kunt er niet in maar het is leuk om even ernaartoe af te dalen.

Bobbio (Emilia Romagna)

Gelegen tussen de bergen, betekend dus dat de weg zich lang trekt door de duizenden bochten en het zeer slechte asfalt. Kom je vanaf het noorden, Voghera, dan valt het nog enigszins mee, maar vanaf de kust, zoals wij, dan is het afzien en volhouden en vooral rustig blijven. Maar het loont want de 300 mtr. lange brug, Ponte Vecchio uit 1196, over de Fiume Trebbia is een van hoge schoonheid. Het dorp zelf heeft niet zo veel te bieden zij je dat je een klooster en basiliek mooi vind. Monastere en basalica di San Colombano. Want eerlijk gezegd, wij zijn niet zo van dit soort bezienswaardigheden, het is mooi. Mede omdat het al zo oud is. Maar ben je b.v. in Pisa geweest dan is dit peanuts. De beide bouwwerken vinden hun oorsprong uit 614 maar is tot bloei gekomen vanaf de 10e eeuw. 

Overigens, kom je vanuit het zuiden dan wordt je de laatste 10-20 km getrakteerd op een indrukwekkende kloof. 

Dan even iets over de Dolomieten en dan niet het geweldige deel dat Sud Tirol genoemd wordt maar dat aan de andere kant van de snelweg of een stuk zuidelijker gelegen is.

Minder bekend zijn bijvoorbeeld de Erdpiramiden zoals ze te zien zijn in Callabo. Helaas alleen van een redelijk verre afstand. Alleen met een verrekijker of een fototoestel die veel inzoom heeft zijn ze goed te zien.

Mooiere van dit soort aardpiramides vindt je iets verder op bij Oberbozen. Hier kun je na een korte wandeling tot vlak bij de bijzondere verschijnselen geraken.

Ook rond het plaatsje Zone tref je dit soort natuur verschijnselen aan. Of klik hier

Nabij Caldereo / Kaltern kun je een wandeling van een paar uur maken naar en door de Rastenbachklamm (kloof) met diverse watervallen.

In Fondo kun je onder leiding van een gids de spectaculaire watervallen en kloof van Rio Sass gaan bezoeken. Rondleiding in de ochtend en middag.

Torrente Novella / Koflertalschlucht nabij Tret is de moeite waard.

Lago de Tovel is ook een bezoek waard. Ook hier kun je diverse wandelingen rond het meer maken.

Het Gardameer is voor vele van ons ook niet meer onbekend. Ook hierover voldoende info op het net. 

Minder bekend rond het Gardameer is de smalle kloof nabij Tremosine. Strada della Forra is de officiele benaming. Eerst met de auto en dan te voet met laarzen aan door het water in de kloof. Ook andere wandelingen zijn hier te maken.

Ook nabij het Gardameer kan je naar de imposante watervallen van Verone. Het is een korte maar hoge kloof waar het water met enorme kracht naar beneden valt. Entree € 5.00 (2013)

Chinque Torri

Ondanks dat op het net een en ander te vinden is over 5 Torri graag toch even het volgende:

Er zijn een aantal mogelijkheden om er te geraken. Eenvoudigste is om naar Falzaregopas te rijden en daar a € 14.80 een retourtje met de stoeltjes lift te nemen. Maar je kunt ook enkel nemen en bijvoorbeeld te voet terug naar de auto te gaan. Andersom kan ook maar dan moet je over klimbenen beschikken want onder de stoeltjeslift gaat het pad steil naar boven. Voordeel dan is wel dat je nog meer van de natuur kunt genieten en de watervalletjes onderweg. Wil je nu geen geld uitgeven en een beetje klimmen neem dan (als je tenminste uit Cortina komt) enkele honderden meters eerder het weggetje naar links dat naar Rufugio 5 Torri gaat. Vanaf de parkeerplaats moet je dan nog half de berg op in circa 20 minuten en dan ben je er ook.

Door vele mensen word aanbevolen om de wandeling geheel rond de 3 zinnen te nemen. Wij hebben het gedaan en moeten helaas vast stellen dat dit geen goede optie is. Ten eerst is de achterzijde en omgeving niet heel erg interessant, je ziet weinig meer dan dat je vanaf Rufugio Laveredo ziet. Het meest tegengevallen is ons dat we ondanks onze goede klimconditie het behoorlijk zwaar gevonden hebben. Je gaat eerst steil omlaag over een pad met veel los gesteente dat niet geheel ongevaarlijk is. Eenmaal in het dal gaat het weer omhoog en dat is behoorlijk aanpoten. Zoals gezegd de tijd en moeite kun je beter sparen en een van de vele andere wandelpaden nemen die hier ter beschikking zijn.

En dan nog de vraag, nemen we de tolweg a € 25,00 (2016) of nemen we de bus. Als je met meer dan 2 personen bent is er maar 1 optie en dat is de tolweg, of eigenlijk is het parkeergeld want je betaald voor de auto niet voor de inzittenden.

De bus vanaf Cortina of Dobbiaco kost € 10,00 p.p. is dus bijna even duur. Goedkoper kan, dan moet je tot aan het restaurant rijden nabij de tolweg en daar parkeren als er nog plaats is en daar de bus nemen. Ook dan ben je nog € 6,00 kwijt maar dat is dan te doen. Ondanks alle mogelijkheden hebben wij de tolweg genomen dat het voordeel heeft dat je onderweg nog kunt stoppen en mooie panorama's hebt om te fotograferen.

Conclusie: ben je met 2 of mere dan met de auto doen.