Piëmonte

Aosta vallei

De Aosta vallei behoort niet tot Piemonte omdat het een provincie op zich is. Maar gezien de ligging tel ik dit gebied wel bij Piemonte.

Deze regio grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en aan het oosten is de grens met de Lombardijen regio.

Vanuit Aosta stad hebben we de volgende bestemmingen bezocht:

Ponte de Ael

In Aymavilles is een uit de 3e eeuw stammend aquaduct waar je overheen en binnenin kunt lopen. Entree €.3,00. Het hele aquaduct incl. de kanalen onder en bovengronds waren ooit 6 km lang. Nu is nog slechts een twintigtal meter te bewonderen.

Ook vele wandelingen vanaf hier zijn mogelijk.

Lillaz

Hier ga je heen voor mooie watervallen, ook op de weg erheen vanaf Aosta zul je enige mooie exemplaren zien.

De bovenste 3 foto's zijn watervallen die je onderweg tegenkomt als je van Aosta naar Lillaz rijd. De andere zijn van Lillaz.

Om de watervallen goed te bekijken moet je goed schoeisel aantrekken want het gaat nogal steil omhoog.

Ook is het mogelijk om later verderop via een priveterrein nog naar de Bionel cascade te gaan.

Vanaf hier is het mogelijk om een grote hoeveelheid aan wandelingen te starten. Alle zijn zeer goed aangegeven onderweg.

St. Pierre

Dit dorp heeft een sprookjesachtig kasteel. Het was helaas gesloten toen wij er waren eind september. Foto hieronder.

Als je van kastelen houd ben je hier goed in deze vallei. Er liggen 150 stuks, soms als ruïne soms helaas in privébezit.

Aosta stad

De stad heeft diverse mooie, oude, bouwwerken. De meeste zijn gratis toegankelijk omdat ze gewoon tussen de overige bebouwing liggen. Voor het theater moet €.6,00 entree betaald worden. Arco Augusta, het klooster, de oude wasplaats en de toegangspoorten, Pretorian, als ook het Hotel de Ville, raadhuis, zijn van ongekende schoonheid.

Gouffre de Busserailes

Een kort maar mooi kloofje, entree €.2,00. Je kunt erheen rijden of erheen wandelen. Valtournenche is de plaats waar je deze kloof vinden kunt. Rij je erheen via de SR 46 dan volg je de weg gewoon verder en na enige tijd tussen km 21 en 22 zie je links het bordje staan. Wil je echter een mooie wandeling maken dan parkeer je de auto bij de stoeltjeslift in het dorp. Op het einde van de parkeerplaats start de 1 uurs wandeling naar de kloof.

Fenis kasteel

We hebben al heel wat kastelen gezien in diverse landen en werelddelen maar deze spant de kroon. Wat een geweldig bouwwerk. En ook van binnen een schoonheid.

Alleen onder leiding van een gids te bezoeken A €.6,00. Wij mogen vandaag echter gratis! Hoezo? Geen idee, misschien omdat het alleen in het Italiaans is? Of spookt het hier??

Barmaz

Op de weg SS 26 naar B.v Gouffre, zie hierboven, dan zie je links wat hoger op een berg al enige huizen liggen. Dit is Barmaz, nu verlaten zeer kleine gemeenschap dat tot in de jaren 50 van de vorige eeuw nog bewoond geweest is. Nu dus geheel verlaten en deels ook al ingestort. Op de ss26 bij km 81 kan je in een zijweggetje parkeren. Loop het weggetje dat naar enige huizen voert naar boven en daar rechts af het pad volgen en je komt er dan vanzelf bij. Het verlaten dorp is niet meer terug te vinden op google maps of een ander soort navigatie. Je moet dus bovenstaande gegevens volgen.

Fort en Centro Storico Bard

Het fort zie je al van ver hoog op een berg liggen. Er zijn diverse parkeerplaatsen, zelfs een parkeergarage is er. De keuze is aan jezelf hoe ver je lopen wilt. Het oude dorpje is aardig om er doorheen te lopen en een kijkje bij de brug te nemen. Het fort zelf is mooi om van veraf te zien maar minder interessant om er omheen te lopen. Je kunt vrijwel nergens naar binnen dus is het een stuk minder interessant. Er zijn mooiere forten zoals verderop te lezen is.

Isollaz

De waterval, gelijknamig aan het dorp, is van ongekende schoonheid. Dit wordt goed aangegeven en heeft zelfs een eigen parkeerplaats waar vaak de campers staan. Vanaf de parkeerplaats een paar minuten over de weg richting Isolaz lopen en dan rechts steil een berg af. Bij regen zeer voorzichtig zijn, het is echt steil. Maar daarvoor is de beloning de onderstaande foto. 

Fondo

Er is een gelijknamig plaatsje elders in Italie zodat je voor dit plaatsje eerst naar Traversella rijden moet en vandaar via een smal bochtig weggetje naar Fondo gaat.

Onderweg zie je al een mooie waterval en een gehucht in de bergen. Eenmaal in Fondo, waar de weg eindigt, wordt je verrast met een Romeinse brug bij enkele huizen. Bovenste foto's.

Het uiteindelijke doel is de waterval gelegen bij een ander Romeins bruggetje. Hiervoor moet je vanuit  Fondo het pad verder volgen langs de kerk. Dan onderdoor, bovenlangs of gewoon om de slagboom, en pad verder 10 minuten volgen met onderstaand resultaat.

Wij hebben deze mooie watervallen bezocht onderweg van de Aosta vallei naar de Susa vallei. Dan heb je een mooie stop onderweg.

Susa vallei

Vanuit Susa hebben we de volgende bestemmingen bezocht:

Fort Exilles

Er zijn vele forten in Piemonte zoals reeds vermeld en nog te vermelden. Maar het mooiste is die van Exilles. Alles, bijna alles, is toegankelijk en gratis. Dit laatste is trouwens in alle door ons bezochte forten het geval. 

Susa stad

Verrassend heeft deze stad enkele oude en zeer mooie bouwwerken. Bijvoorbeeld het uit de derde eeuw stammende aquaduct. Maar ook Arco Augusto, Porte Savoia en het amfitheater zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. In het centrum verder nog enkele mooie oude gebouwen.

Oulx

Het oude gedeelte, Centro Storico, is zeker een bezoek waard als je door deze stad rijd als je naar Claviere of Fenestrelle gaat.

De oude wasplaats wordt heden de dag nog door de oudere generatie gebruikt.

Ponte Tibetano

Deze hangbrug ligt in Claviere, vlak bij de grens met Frankrijk. Tegen betaling mag je erover, maar meestal is dat alleen in de weekenden. Als je een liefhebber van Via Ferratta bent, klettersteig, dan ben je hier ook op het goede adres. De hangbrug is over de Gorge di San Gervasio gespannen.

Orrido Foresto

Net als hierboven bij de hangbrug een paradijs voor de klipgeiten onder ons. Maar ook zonder dat kun je er even heen om de start van de kloof te bekijken. Je ziet dan mensen al bezig, je kunt de waterval bekijken, je kunt met gepast schoeisel door het water lopen of kunt de huisjes tegen de bergwand bekijken. Dus genoeg om even te bezoeken.

San Giorio

Dit is een dorp waar je normaliter niet heen zou gaan, ware het dat het kasteel van veraf al goed te zien is en een aantrekkingskracht op ons heeft.

Maar helaas, in privé bezit dus gesloten. Het dorpje blijkt nog wat andere leuke dingen te hebben.

Goja del Pis

In Almese ga je naar via Gamba Bosco (dit is de straatnaam) en parkeert de auto. Je volgt het pad, althans waarschijnlijk vanaf 2019. Want op dit moment is het pad afgesloten omdat ze een nieuw bruggetje aan het bouwen zijn. En bij de Italianen weet je maar nooit wanneer het voltooid wordt. Maar mocht het in 2019 nog niet klaar zijn, wat zo maar het geval kan zijn, dan is er toch een mogelijkheid om via een omweg, onofficieel, er toch te geraken. Daarvoor moet je vlak bij de rivier waar het afgezet is onder de afzetting door gaan en dan even later rechts omhoog het pad zoeken en verder volgen naar de mooie waterval. Om tot bij de waterval te komen moet je door het water of over grote rotsblokken klimmen. Mocht je beide niet kunnen of durven volg het pad dan verder omhoog tot bij een uitkijkpunt. Dit is de foto rechts. De benodigde tijd voor deze bezienswaardigheid is circa 2 uur waarvan 1 uur het op en neer lopen.

Fort Fenestrelle

Een van de vele forten in Piemonte. Alleen het onderste gedeelte is momenteel te bezoeken. Onder leiding van een gids is het mogelijk om 2 keer per dag het restant inclusief de 4000 tredes te bezoeken.

Overige forten zijn o.a. Forte Jafferau, Bramafam, Tre Denti en Albertino in Vinadio.

Saluzzo en omgeving

Vanuit Saluzzo gaan we naar:

Grotta de RIO Martino, gelegen circa 4 km achter het plaatsje Crissolo, is een enorm grotten en gangenstelsel met op het einde een waterval. Zover zijn we niet gekomen ondanks de 3 zaklampen die we bij ons hadden. Het is n.l. 2 uur vanaf de parkeerplaats. Eerst 15 min door het bos en dan het aardedonkere stelsel in.

Het is vrij toegankelijk maar er zijn gevaren zoals het leegraken van de batterijen. Voor de echte spelonkenspecialisten is er zelfs nog veel meer te beleven zoals door het water waden. Foto maken, gaat bijna niet mits je halogeenlampen bij je hebt. Verder is de kans op verdwalen hierdoor aanwezig zeker als je als enige bent die op dat moment aanwezig is. Nu heb ik begrepen dat het mogelijk is om een gids in te schakelen. Daarvoor moet dan met de gemeente gebeld worden.

Balma boves (betekend onderdak onder een rots)

Net voorbij Sanfront gaat rechts af een smal weggetje dat later over de Po rivier gaat. NB, de Po ontspringt hier vlak in de buurt.

Direct na de brug parkeren en links steil omhoog. Eerst langs wat huizen en later door een pad door het bos. Doe de wandelschoenen aan want het pad is ook steil en ongelijk.

Na 15/20 minuten bereik je de bestemming. Wordt allemaal goed aangegeven. Er wordt tijdens de zomer entree A €.3,00 gevraagd om binnen te kijken. Maar van buiten kijken is gratis. Dat is oké omdat het buitenom gewoonweg mooi is.

Wat je dan te zien krijgt is eenmalig in de wereld, alhoewel als je in USA al eens naar de cliff DWELLINGS of een Peublo geweest bent zal je het herkennen. Zelfs de tekeningen op de rotsen zijn aanwezig. Deze nederzetting is tot de jaren 50 van de vorige eeuw bewoond geweest.

Enkele huisjes gebouwd onder overhangende rotsen. Schattig, mooi, geweldig. Je moet het zien om te geloven. Nadat je hier van genoten hebt, loop dan nog even 5 minuten verder links af. Ook dan ga je terug in de tijd bij een oud huis. Eveneens geweldig.

Als je hiervan genoten hebt, volg dan het pad verder naar boven en dan zie je dit nog. foto's onder

Castello Castellar

Helaas is dit geweldige kasteel in privébezit dus moet je het doen met foto’s van buitenaf. Maar dat is al meer dan genoeg om te zien hoe mooi dit kasteel is. De verschillende materialen die gebruikt zijn maakt het nog mooier.

Saluzzo Een zeer verrassende stad

Vergeet Milaan en Turijn, in Saluzzo moet je zijn.

Wederom een verrassing, de stad Saluzzo heeft zeer veel mooie oude gebouwen. Vele Arcades, hier galeria genoemd, met winkels en eetgelegenheden.

Het fototoestel maakt overuren zoveel moois is er te zien. Met name de via A.Volta en het gebied rond de voormalige gevangenis, La Castiglia, zijn overweldigend. Ook wel Centro Storico genoemd.

Arona

Deze plaats is nog in Piemonte, de westkust van Lago Maggiore. De oostkust van dit meer valt onder Lombardijen. De rivier die vanaf hier verder stroomt, de Ticino is over de hele lengte de scheiding tussen deze 2 regio’s.

Dit is ons verblijf voor een bezoek aan de volgende bestemmingen:

Candelo

Ricetto di Candelo is een klein ommuurd dorpje uit de middeleeuwen. Het ligt in Candelo uiteraard, een dorp dat verder niet zo veel te bieden heeft.

Maar het dorp, slechts 6 straatjes, is eenmalig in de wereld. Ommuurd met 6 torens waar je buitenom maar ook overheen lopen kunt. Hier heb ik 40 foto's gemaakt en slechts een kleine selectie tref je hieronder aan. Meer foto's zie je HIER

In het dorp is het volop genieten en de camera maakt overuren. Het dorp is tot de jaren 50, soms lees ik ook wel tot de jaren 70, van de vorige eeuw in gebruik geweest.

Nu is het nog deels in gebruik door de politie, een restaurant, vergaderruimte en nog wel meer. Wat? Het is half oktober als we er zijn en dan is er niets te doen verder maar wie weet wat er schuil gaat achter de vele, nu gesloten, deuren.

Orta San Giulio

Gelegen aan het Ortameer, het kleine broertje van het nabij gelegen bekende Lago Maggiore.

Het oude centrum, voetgangersdomein, bied behalve een blik op het eiland, Isola San Giulio, een aantal zeer mooie bouwwerken waaronder het uit 1597 stammende Palazzo dat op zuilen staat. Het is rijk beschilderd en is daardoor zeer fotogeniek. Ook de andere huizen gelegen aan piazza Motta verdienen een plekje in je fotoalbum.

Lago Maggiore

De Westoever, gelegen in Piemonte, van dit grote meer is niet heel erg aantrekkelijk behoudens de volgende bestemmingen:

Stresa

Hier liggen 2 eilanden in het meer die per boot te bezoeken zijn. Plaats zelf is vol met dure hotels zoals Regina Palace Hotel.

Cannero Rivièra

Hier is de oude haven, porto Vecchio en het kasteel op een eiland te trekpleister. Kasteel is trouwens een ruïne. 

Cannobio

Een heel verrassend plaatsje met inlandse haven, mooie gekleurde huizen en mooie steegjes waar veel mooie foto’s te maken zijn. Is misschien ook wel het meest toeristisch aan deze kant van het meer. 

Carmine Superiore

Tussen Cannobio en Cannero ligt dit minimaal plaatsje, je rijd er zo doorheen. Maar bij het rode gebouw, zie foto, parkeer je de auto. Mocht het vol zijn dan zijn er voor en na dit gehucht nog wel parkeermogelijkheden.

Bij het bord, zie foto, tegenover rood gebouw (zie foto) ga je het pad 15 minuten omhoog. De kerk, gebouwd op een rots, is uit de 14e eeuw en is door zijn eenvoud en ligging zeer mooi.

Erom heen diverse woningen die nu, na lang leegstand, voor een deel weer bewoond zijn. Ja die mensen moeten net alsvwij en jullie dit pad nemen. Het is de enige toegang tot deze nederzetting, althans was het in het verleden.