Castel Beseno

In Trentino zijn een paar mooie kastelen te bezoeken. Een ervan moet je heen gaan en dat is Castel Beseno, gelegen in Besenello. Dit is tussen Trento en Rovereto. Van veraf zie je het enorme complex al hoog op een berg liggen. Volg je de route via Google Maps dan kom je over een pas met later een parkeerplaats. Vanaf daar is het 1/2 uur lopen om er te komen. Volg echter de officiële borden en je parkeert de auto vlakbij. Betaal de entree A €.7,00 (2019) en geniet van dit complete dorp binnen de muren van dit schitterende kasteel. Je moet er 2 ja wellicht 3 uur voor uittrekken om van alles te genieten. Meer foto's op de Gardameerpagina.

Dit kasteel vecht wat mij betreft om de eerste plaats in de categorie Kastelen. De andere is het Fenis Kasteel in de gelijknamige stad.

Als je verder richting Gardameer rijd is links nog een kasteel te zien. Dat is Castello Pietra, niet toegankelijk en alleen rondom te bekijken. Zie Gardameer pagina

Forra del Lupo / Wolfsschlucht

In Serrada begint een mooie maar ook zware wandeling naar en door de Wolfsslucht. Parkeer de auto bij ristorante Cogola ( iets hoger op is nog een grote parkeerplaats) en loop links van het restaurant de straat, via San Rocco, omhoog en niet veel later begint rechts het pad 137. Zoals al aangegeven het is op vele plaatsen steil (bij regen of als het pas geregend heeft is het niet te doen) Onderweg kom je al langs grotjes en loopgraven en na iets meer dan 1 uur zie je de korte, hoge maar mooie kloof voor je. Tevens is hier het vervolg van de verdedigingslinie uit te eerste Wereldoorlog. Vele loopgraven en uitkijkposten zijn nog goed bewaard, onderweg foto’s op de route uit die tijd. Het is zeer interessant mede ook door diverse grotjes. Dit is nog zeker 1/2 uur na de kloof nog te bekijken. Na 2 uur kom je bij een hutje met bankje waar je kunt rusten en je de vraag moet stellen: wat nu? Je kunt kiezen om dezelfde route terug te lopen hetgeen niet geheel ongevaarlijk is op diverse plaatsen zoals je hebt kunnen vaststellen op de heenweg. Of je gaat bij het grote open terrein het brede pad links terug naar Serrada. Of je kiest ervoor om nog 1 uur hogerop te gaan, dit is ook redelijk steil, en uit te komen bij Forte Dosso delle Somme. Het is redelijk vervallen maar ga eens naar binnen dan zie je dat dit vroeger 3 etages hoog was. Overigens ligt er niet verder nog een zo’n zelfde fort dat je later bij het vervolg van de route kunt zien liggen. Overigens heb je vlak voordat je bij het Fort bent de keuze om de eenvoudige of moeilijke route naar het Fort te kiezen. De moeilijke is leuker want dan loop je door een uitgehakte tunnel van 50 meter. Maar hier maak iedereen zijn eigen keuze. Na de bezichtiging van het Fort heb je weer een keuze. De lange versie via pad 136 hetgeen ongeveer 2 uur is, of de korte variant en dat is naar riffugio Baita Tonda te lopen en daar de skilift A €.6,00 pp naar Serrada te nemen. Als je de lift uitstap loop dan naar de doorgangsweg en ga links en even later ben je weer bij de auto. Mocht de skilift niet in werking zijn dan is het iets meer dan 1 uur nog bergaf lopen naar het dorp. Ik heb vergeten te kijken wanneer de lift in werking is. Wij waren er op 1 juli en hebben er gebruik van gemaakt.

samenvattend: een schitterende, leerzame maar ook zware en lange tocht als je ook voor het Fort kiest.

Cascata Dell Hoffentol

Als je gekozen hebt om de Wolfsschlucht te doen dan is het niet ver naar Guardia. In dit gehucht is het 10 minuten lopen naar de waterval. Wordt goed aangegeven en start bij het doodlopende straatje.

Orrido di Ponte Alto

In de buurt van Trente kan je op zaterdag of zondag, alleen in juli en aug, o.l.v. een gids door deze kloof. Entree is €.5,00.

Het adres is Via alla Cascata Trento

Piramidi di Terra Segonzano

De aardpiramides van Segonzano zijn eigenlijk niet de moeite waard om erheen te gaan. Je moet €.3,00 entree betalen en flink bergop lopen en wat je te zien krijgt zie je eigenlijk al op de parkeerplaats.

Wil je echter toch gaan sla dan veld 1 over, daar is geen piramide, alleen maar een berg, en veld 3 waarvoor je 200 trappen omhoog moet en helemaal niets ziet. Om wat te zien moet je over de rand kijken hetgeen niet ongevaarlijk is. Beter kan je dan na veld 2 de trap op naar het uitzichtpunt over groep 3.

Alles bij elkaar ben je 1 1/2 uur onderweg.

Er zijn mooiere, eenvoudiger bereikbare en gratis te bezichtigen aardpiramides in Trentino. Bijvoorbeeld bij Oberbozen, zie hiervoor de noord pagina. Of kijk verder hieronder bij Sentiero dei molini

Bletterbachschlucht

Nabij het plaatsje Andein, Aldino, is de toegang tot een flinke kloof, hier aangeduid als Geoparc en dan betaal je €.6,00 entree, moet een helm op en je gaat op pad. Na 20 min. ben je in de kloof. Breed en aardig hoog. Het is niet eenvoudig lopen over veel keien en rotsen. 50 min. later ben je bij het eindpunt, de waterval. Je kunt nu terug of je gaat nog 1 uurtje door naar boven voor het panorama. Of als je daar geen zin meer in hebt zou je nog een klein ommetjes naar een oude mijn kunnen maken.

Gaulschlucht / Gole de Lana

Midden in het dorp, net voorbij de brug over de rivier, start de Gaulpromenade. Dit is ook de weg naar het kasteel. Na korte tijd ben je in de kloof via enkele boardwalks en een tweetal hangbruggen. Bij de doorgang van de tweede tunnel is het helaas afgesloten zodat hier omgedraaid moet worden. Geen geweldige kloof maar lekker om een klein uurtje te wandelen.

Castello Schwanburg

Net nog in Nals, Nalles, ligt dit voormalig kasteel dat nu dienst doet als wijnboerderij. Een heel apart soort kasteel.

Castel di Appiano, Hocheppan

Missiano is een piepklein dorpje waar vandaan de wandeling naar dit kasteel begint. Maar let op: na de grootte parkeerplaats kan je nog iets meer dan 1 km rijden tot aan de volgende, kleinere, parkeerplaats. Vanaf deze laatste P is het 40 minuten steil bergop tot aan een geweldig kasteel dat deels ruïne is. Het is pad no 12 of loop over het asfalt hetgeen even zwaar is maar dan heb een vaste ondergrond. Eenmaal boven ga je genieten van dit kasteel. Je zult niet alleen zijn want veel mensen nemen zich de moeite om dit te lopen. Boven is er een kleine restaurant waar je op adem komen kunt. Verder is hier boven ook nog een klein kerkje met mooie muurschilderingen. Houd je van romantiek, ga dan naar dit kasteel. Vanaf daarboven heb je een fantastisch uitzicht over de grootte vallei die helemaal vol staat met fruitbomen.

Mocht je de tocht te lang of te zwaar vinden, er is een pendelbus. En op woensdag is gesloten.

Castel Merecchio

Dit mooie kasteel, zeker ook van binnen, ligt langs de SS 508 en is op dezelfde weg als het kasteel hieronder beschreven.

Castel Roncolo, Runkelstein

Net buiten Bolzano gaat de weg ss508 richting Sill. Van veraf zie het kasteel al liggen pronken op een rots. Wat een mooi bouwwerk. Er is geen entree behalve als je naar de fresco’s wilt gaan. Bekijk en geniet van dit kasteel.Hoog boven op een berg ligt nog een kasteelruine die bereikbaar is.

Passerschlucht

Om deze kloof te lopen heb je 2 mogelijkheden: starten in St. Leonardo of in Moos in Passeier. Kies je voor de eerste dan loop je stroomopwaarts en dus ook bergopwaarts. Start je in Moos dan gaat het meest naar beneden. 

De start in St. Leonardo is bij het voetbalveld en de sportarena waar gratis geparkeerd kan worden. Volg de borden Passerschlucht, pad 1 of 1a, en dan ga je op pad. Het pad eindigt bij de Stieber wasserfal. Voor de bus moet je nog over de houten brug naar het dorp.

De start in Moos is bij het kleine kerkje met een hoge spits. Loop naar beneden, over de houten brug en ga even later pad 1 links af. Al snel kom je bij de Stiebel wasserfal die met een enorme snelheid en veel water naar beneden dendert.

Vervolg het pad langs de rivier, dan vlakbij, dan weer hoog in de berg. Via vele ijzeren roosters en platforms kan je genieten van de natuur.

De tocht duurt circa 3 uur tot aan een van de bovengenoemde dorpen. Daar heb je de keuze om dezelfde weg terug te lopen of je neemt de bus A €.1,50 p.p. naar de parkeerplaats in een van de dorpen. 

Cascate di Stanghe, Gilftenklamm

Rij vanuit Vipiteno naar Stanghe en niet veel later is bij het voetbalveld een grote parkeerplaats waar de wandeling naar deze zeer mooie kloof begint. Overigens is een klein stukje verder nog een kleine parkeerplaats, scheelt 5 minuten. Vanaf hier, nadat je de entree A €.4,00 betaald hebt, gaat het langs het water en even later omhoog. Na 1/2 uur begint het mooi, prachtig te worden. Een zeer mooie smalle kloof met mooie watervallen. De hele tocht v.v. duurt 2 1/2 uur omdat je onderweg stil staat, foto’s maakt en geniet van dit natuurgeweld.

Het is ook mogelijk om met de bus terug naar de auto te gaan, scheelt bijna 1 uur.

Wat ook kan, als je B.v. niet zoveel tijd hebt, om bovenaan te beginnen. Kost hetzelfde maar dan ben je al snel bij het mooiste gedeelte van de kloof. Als je van boven af 1/2 uur afdaalt, totdat je op waterhoogte bent, zou je terug kunnen keren omdat het dan minder mooi wordt. Maar dan mis je de oude kalkoven die ook te bewonderen is.

RIO di Pusteria, Muhlbach

Als je over de ss49 van Brixen, Bressanone, richting Brunico, Bruneck, rijd kom je langs deze ruïne van een kasteel. Het is op maandag te bezichtigen maar binnen zie je niet veel meer dan dat je buitenom al bekijken kunt. Een leuke korte stop op weg naar je volgende bestemming.

Sentiero dei Molini

In Terento / Terenten begint dichtbij het sportveld, waar je ook parkeert, een mooie wandeling langs een 6 tal oude molens met tussendoor een klein veld met aardpiramides. Vanaf de parkeerplaats iets naar beneden lopen en daar waar een houten rad staat rechts in. Het gaat omhoog, af en toe pittig, de eerste molen zie je al snel. Na 1/2 uur ben je bij de aardpiramides en even later bij de 5 pal achter elkaar gelegen molens. Als je bij de laatste bent kan je of terug via dezelfde weg of vervolg de Muhlenweg via het Panoramapad naar de auto. Tijdsduur is circa 2 uur.

Piramidi di Terra

Ga op de ss49 bij Perca / Percha de berg omhoog, rij iets meer dan 6 km totdat je voorbij het gehucht Vila de Sopra bent. Neem de tweede parkeerplaats. Nu nog gratis parkeren maar ze zijn een parkeermeter aan het monteren dus vanaf 2020 parkeergeld betalen.

Het pad gaat de eerste 5 minuten steil omhoog, daarna vlakt het af. Blijf het pad, gemerkt met rood wit en P erop volgen. Na bijna 1/2 uur ga je links een breed pad op langs 2 huizen. Dan weer links en direct rechts en het feest gaat beginnen. Prachtige exemplaren te bekijken via onder andere 3 uitzichtpunten. Geniet ervan en loop dezelfde weg terug. Je bent dan na 1 1/4 uur weer terug bij de auto.

Het is ook mogelijk om vanaf daarboven de Piramidenweg verder te volgen maar ik heb geen idee hoe lang het dan lopen is tot bij je vervoer.

Bagni Wildbad

Voorbij San Candido / Innichen, op de 52, is de toegang tot een mooi vervallen gebouw welke ooit dienst gedaan heeft als Sanatorium. Gebruik Google maps en je stopt bij het pad dat er naartoe gaat. Het is dan 30 min lopen. Wat je ook kan doen is het onverharde pad inrijden tot aan de Bagni dan ben je er in 5 minuten.

Cascatta di Riva

Voor een eenmalige ervaring rijd je vanaf Brunico richting Campo Tures. Net voorbij het gehucht Molini ga je rechts af en volgt de bewijzering naar de watervallen van Riva. Dan komt een gratis parkeerplaats. Vanaf daar is het 10 min. lopen tot aan de start van de wandeling. Je kunt ook doorrijden naar parkeerplaats 2 maar die kost €.6,00.

En dan nu de wandeling. Na 10 minuten kom je bij de eerste imponerende waterval. Dit stuk gaat gelijkelijk omhoog. Naar de tweede waterval is het ook 10 minuten maar nu aardig steil. En ook die waterval is van onbeschrijfelijke schoonheid. Tenslotte de derde val, ook hierheen is het 10 min. en bij deze waterval houd je het niet droog. Wat een geweld, wat een water. Je zult er van genieten.

Voor de terugweg zijn er 2 mogelijkheden. 1 dezelfde weg terug in circa 20 min. Of 2 je neemt voor €.10,00 de Fly line en daalt in een droomvlucht door het bos in iets meer dan 5 min. naar de eerste waterval. Voor de Fly line moet je na de derde waterval nog 5 min. verder naar boven lopen.

Castel Taufers

In Campo Tures ligt een mooi kasteel. Van veraf al te zien. Parkeren kan je voor de deur, vele maken de fout om beneden langs de weg te parkeren. De entree is€.6,00, wil je ook graag een rondleiding in het kasteel dan betaal je €.10,00 voor 50 min. in het Duits of Italiaans.

Ook zonder de rondleiding is het zeer de moeite om dit mooie kasteel te bezoeken. Voor dat geld kan je ook delen van het kastelen bekijken met heel veel verschillende martelwerktuigen. Wat waren wij vroeger toch barbaren, dit is de conclusie als je dit allemaal bekeken hebt.

Met rondleiding moet je 2 tot 2 1/2 uur tellen, zonder dat is het 1 uur minder.

Cascatta di RIO Negro / Swarzbachfall.

Aan het einde van het dorp Lutago ga je links in waar bordje Mini Golf staat en parkeerd daar. Volg daarna route 23 door het bos en na het tweede poortje het smalle pad naar deze mooie waterval. Je hebt er 15 min. voor nodig om er te komen. Eenmaal daar kan je er nog voor kiezen om naar de tweede waterval te gaan die minder imposant is. Ook is het mogelijk om een Giro, rondje, te maken en dan ben je na 1 1/2 uur terug bij de auto. Keer je bij de eerste om dan heb je iets meer dan 1/2 uur nodig.

Lago de Braies / Prager Wildsee

Op het net circuleren mooie foto’s van dit meer. En ja als er geen wolken zijn dan is het aardig. Maar bij bewolking, zoals dat bij ons het geval was, valt het heel zwaar tegen. Althans dat is onze mening.

Als je er toch heen gaan zoals honderden of misschien wel 1000 op een dag dan hieronder wat bruikbare informatie:

Je kunt het meer rond lopen in 1 1/2 uur. Het parkeren kost €.6,00 voor de eerste 3 uur daarna €.1,00 per uur. Het kan zijn dat de weg vanaf  Ferrara / Smieden afgezet is als het te druk wordt. Dan parkeer je daar en neem je de shuttle A €.2,00 enkel. Alleen is er dan een probleem met parkeren want dat is daar niet zo heel veel. Maar probeer eerst maar om er heen te rijden en dan zie je wel wat wel of niet kan.

En tenslotte...

Giro di Dolomite

Een mooie autoroute door Sud Tirol en en stukje Veneto.

De start kan in Brunico, Dobbiaco of Cortina d Ampezzo zijn. Bij deze beschrijving begin ik in Dobbiaco.

Daar neem ik de Ss51 richting Cortina en bezoek het oude verdedigingswerk uit de eerste Wereldoorlog. Niet veel verder is een klein meer, Lago di Ladro, waar een paar schitterende bergen op de achtergrond gefotografeerd worden. Ook het panorama op de 3 zinnen staat op het programma.

Bij Schluderbach links af richting de toegang tot de 3 zinnen. Langs de SP 49 maken we regelmatig een stop voor de mooie bergen die op de route liggen. Over de 3 zinnen is nog wat info te vinden op de Noord pagina. Op deze route zie je de 3 Zinnen van de achterkant. Deze weg gaat naar Cortina, een duur dorp waar weinig te beleven is. Dus snel verder 

Neem de SR 48 die onder ander naar 5 torri gaat. Je ziet de 5 torri ook liggen op deze route. Meer  op de noord pagina. Dit is richting Passo Falzarego. Bij Pocol houd rechts aan en volg de 48 verder en geniet van het imposante berglandschap.

Boven op de pas, je bent dan op 2115 meter houd je wederom rechts aan en gaat nog wat hogerop naar o.a. Forte tri Sassi. Dit deel is overweldigend, wat een natuur. De SP 24 wordt de SP 37 en dan is het landschap veranderd in lagere bergen die begroeid zijn. Via Brunico naar Dobbiaco en je hebt een schitterende dag gehad.

Maak jouw eigen website met JouwWeb