Veneto, doet sterk denken aan Verona of Venetië en dat zijn dan ook de publiekstrekkers in deze regio. Buiten de bergen heeft deze regio weinig mooie natuur in de aanbieding. En dan bedoel ik, als je er doorheen rijdt heb je weinig momenten van WoW.

Veneto staat vol met druivenranken. Het mooist staan ze erbij waar het wat heuvelachtig is.

Maar er zijn gelukkig heel wat mooie bestemmingen zoals hieronder te vernemen.

Contra Pria

Voor de natuurliefhebbers of degene die van zwemmen houden een zeer mooie plaats.

Het water in deze kleine maar mooie kloof is kraakhelder en mooi groen van kleur. Hij is niet lang maar mooi, meer dan mooi, genoeg om erlangs te wandelen en zo nu en dan op de rotsen te klimmen. Gebruik Google Maps voor de juiste locatie.

Het ligt op weg naar onder andere de hieronder genoemde bestemming.

Forte di Punta Corbin.

Ik heb al eens eerder aangegeven dat er in dit land vele verdedigingslinies en forten te bewonderen zijn. Zo ook dit fort dat helaas niet zomaar bereikt kan worden. Het is een tocht met draaien en vele tornante (haarspeldbochten) waardoor het zich lang trekt. Maar het loont.

Parco della Cascata Molina

Over dit park is al veel gezegd en geschreven zodat ik alleen het volgende hierover te melden heb: doe de lange, zwarte, route. Deze duurt iets meer dan 2 uur, samen met lopen naar het park en terug tot bij de auto is het 3 uur. Het is fiks bergop en bergaf maar het loont.

Want waterval no 5 mag je niet missen. Doppio is een geweldig stuk natuur. De overige routes zijn  rood 1/2 uur en groen 1 uur.

Entree is €.6,00 pp (2019)

Ponte di Veja

Deze natuurlijke brug ligt slechts 20 autominuten verder als je bij Parco della Cascata geweest bent. Het heeft een enorme overspanning en is er hoog. Een zeldzaam mooi exemplaar. Het bevindt zich in Campostrini.

Valle delle Sfinghi

In Velo Veronese heb je de mogelijkheid om tussen rotsblokken en koeien te lopen. Gebruik overigens Google Maps die je er exact heen brengt. Het is op priveterrein maar de (jonge) boer heeft er geen probleem mee. Als je geluk hebt zoals wij dat hadden dan kan je nieuwe manier van het verzamelen van de koeien zien n.l. De gemotoriseerde cowboy. 

Via Dell Acqua

De weg langs de historische kanaaltjes en waterraden voert je door dorpjes en door de natuur. De kanaaltjes zijn aangelegd voor de diverse molens waarvan er 1 nog in werking is, helaas maar 1 keer in de maand, en dat is Seghersen alla Veneziana. Je kunt de route zelf bepalen waar je begint of eindigt. Start is in Valli del Pasubio.

Strada delle 52 Galleria

Vanuit Boccheta Campiglio, in de buurt van Valli di Pasubio, start een mooie, maar ook zware tocht de bergen in. Betaal het parkeergeld A €.6,00 en doe stevig schoeisel aan, neem eten en veel water mee omdat je alles bij elkaar 6 uur onderweg bent.

De totale afstand, enkel, is 6555 meter waarvan 2280 meter aan tunnel. Het te overwinnen hoogteverschil is 750 meter. Start is op 1216 mtr en aangekomen op Porte del Pasubio ben je op bijna 2000 meter hoogte.

De tunnels, uit de eerste Wereldoorlog, hebben allemaal een nummer een naam. De kortste tunnel is 8 meter en tunnel 19, die in een spiraal uitgehakt is, is de langste met 319 meter. Je hebt een goede lamp nodig en ben je langer dan 1.70 dan moet je regelmatig oppassen dat je je niet stoot. Als je een tunnel inloopt blijf dan eerst even staan zodat je ogen zich aanpassen aan het donker. Op deze manier heb je de lamp niet al te vaak nodig omdat er regelmatig lucht, C.q. afweergaten, gemaakt zijn. Het gaat constant bergop met een gemiddeld steigingspercentage van 12% maar er zijn stukken, zoals in tunnel 19, waar het 22% omhoog gaat. Onderweg kan je genieten van schitterende vergezichten, mooie bloemetjes overal en zicht op de spitse bergen die er volop zijn. Bij tunnel 33 ben je halverwege en je hebt dan circa 2 1/2 uur geklommen, gefotografeerd, genoten en de informatie gelezen, die in Italiaans, Duits en een beetje Engels op de borden staat. Vanaf nu gaat het een heel stuk eenvoudiger,weinig hoogte verschil op een paar plaatsen na zodat je tot aan tunnel 52 nog circa 1 1/2 uur nodig hebt. Daar is rifugio Papa waar we wat kunt rusten eten of drinken. Voor de weg terug heb je 2 mogelijkheden, terug dezelfde weg, hetgeen niet eenvoudig is, of vanaf achter de rifugio naar het startpunt Boccheta. Hier staat ook de parkeerplaats aangegeven. Dit is een breed pad dat geleidelijk afdaalt en deel uitmaakte van de Scarubbi weg die in de jaren 30 aangelegd is. Als je voor deze terugweg kiest komt er na een tijdje een bordje met de tekst: senterio no 9 Scarubbi. Je hebt nu de keuze om hier links af te slaan. Dit is een afkorting maar is wel zeer lastig. Je komt dan steeds op het brede pad uit en kunt dan even later voor pad 8 kiezen dan voor 7 enz. Je kunt er ook voor kiezen om het brede pad te blijven volgen. Is qua meters langer maar niet langer in tijd want hoe dan ook je hebt iets meer dan 2 uur nodig om terug bij de auto te komen. 

Een heerlijke wandeling vooral in de zomer want in de tunnels is het heerlijk koel.

Zeer moe maar met veel voldoening ga je verder naar de volgende bestemming of je overnachtingsplaaats.

Cittadella

Op 1/2 uurtje rijden van Vicenza of Treviso ligt het ommuurde stadje Cittadella. Het oude gedeelte is geheel ommuurd en heeft 4 poorten die net als de hoge muren en torens nog geheel in tact zijn. Het is niet groot, ik schat 500 x 500 meter. Er zijn nog aardig wat oudere en mooie gebouwen maar heeft niet de charme van andere ommuurde dorpjes zoals b.v. Gradara. Maar heb je een uurtje de tijd zou je erheen kunnen gaan. Overigens is het mogelijk om tegen betaling van €.5,00 over de muren te lopen.

Le Priare

In Montecchio Maggiore kan je, helaas alleen, op zondag tussen 15 en 18.00 uur een kijkje nemen in de Romeinse grotten. Tegen betaling A €.3,00 ga je olv een gids door dit enorme onderaardse complex. Helaas alleen in het Italiaans.

Vicenza

Een mooie stad met enorm grote en zeer mooie gebouwen. En het parkeren is er spot goedkoop, 0,25 per uur. Dit geldt op de parkeerplaats Fogazzaro na 20.00 uur. De dagtarieven zijn me niet bekend. Maar je moet er aansluiten en wachten dat er auto’s weg gaan.

Montagnana

Als je naar dit plaatsje toerijd valt er niets te beleven. Kom je aan zie je de muur en denkt, ja zo heb ik meer gezien. Maar...... loop de poorten binnen en er wachten heel wat mooie gebouwen, kleurrijk, op je. In de kern grote paleizen en andere mooie gebouwen. Het voetvolk moest het doen met een klein huisje dat tegen de muren gebouwd werd. En nu honderden jaren later een lust voor het oog. Persoonlijk vind ik dit het  op 1 na mooiste dorp in Veneto zoals onderstaande foto’s laten zien. Wat is dan het mooiste dorp van Veneto? Burano!

Soave en kasteel

Dit stadje, niet ver van Vicenza, heeft een mooie ommuring en een puik kasteel. Kasteel is te bezichtigen van 9 tot 12 en van 15.00 tot 18.00 uur. Entree €.7,00 en gesloten op maandag. Het dorp zelf heeft op een enkel gebouw en uiteraard de muren met torens weinig om het lijf.

Chioggia

Wat zuidelijker van Venetië ligt klein Venetië oftewel Chioggia. Het heeft een stuk van circa 1 km waar de huizen en paleizen langs het water liggen. Ook de “hoofdstaat” heeft vele mooie gebouwen. Dit is een heel stuk rustiger, weinig toeristen en die er dan zijn zijn overwegend ook nog Italianen. Je kunt hier 2 A 3 uur rondzwerven en lopen tot de Rialto van het dorp, Ponte de Vigo.

Treviso

Deze stad is een met heel wat minder vertier maar toch leuk genoeg om langs de rivier met schoepen raden te slenteren. Er zijn wat mooie oude gebouwen in de oude kern. Voor het eten zou je net buiten de stad moeten gaan als je van spareribs houd. Roadhouse, gelegen aan Vialle della Replubica, heeft heerlijk malse voor €.16,00. Maar ga je op zondag dan is het all you can eat voor €.10,00.

Burano

Om naar deze eilandjes rond Venetië te gaan zijn er enkele mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een georganiseerde tocht die meestal 4 uur duurt en €.20,00(2019) kost. Dit betekend 1/2 uur per eiland dus gelimiteerde tijd. Voor hetzelfde bedrag kan je ook een dagticket voor de Vaporeto (waterbus) kopen. Dit kan online of ter plaatse. Maar koop het online! Waarom? Dan kan je namelijk gratis gebruik maken van de bus van ACTV en hoef je de auto niet op een parkeerplaats achter te laten. Kies je een hotel of B&B op de route van de bus ben je goedkoop uit. Heb je geen onderkomen op de lijn dan zijn er nog verschillende mogelijkheden om in Venetië te komen.

Eerst de trein, vanaf Treviso kost die retour €.7,00. Dit is excl. eventueel parkeergeld in Treviso. Is niet duur maarrrrr ben je met 2 of meer dan is parkeren nabij Venetië weer goedkoper. Er is een parkeerplaats die slechts €.5,50 per dag kost, moet je wel 2 weken vooraf reserveren. Is je dat ongemakkelijk omdat je niet weet wanneer je naar Venetië, Burano, gaat dan is Garage Europa in Mestre een goed alternatief. Wij betaalde voor 9 uur parkeren €.12,00 en hebben het 2 dagen vooraf geboekt. De bus naar Venetië, lijn 4L stopt zowat voor de deur.  Loop links af en aan de overkant komt de bus. Eenmaal in Venetië heb je 2 mogelijkheden om naar Burano en Murano te gaan. Optie 1 = ga naar terminal B, als je de bus uitstapt, en neem lijn 4.1 die je na vele stops tot aan F de Nove (F staat voor Fondamente) Optie 2 = loop of neem de waterbus naar San Marco en stap daar over op de 4.1 eveneens naar F de Nove. Deze tocht duurt met de waterbus iets meer dan 1 uur, ga je door the Grand canal dan doe je te 1 1/2 uur over om tot F te komen. Daar uitstappen en naar Terminal A of B gaan waar je lijn 12 neemt. Redelijk snel ben je in Murano waar glasblazen de business is. Wij slaan dit over en varen 1/2 uur verder naar Burano.

En dan nu het eiland Burano.

Zorg dat je voldoende batterij en capaciteit bij je hebt want dit is eenmalig in de wereld. Wat een schoonheid, wat een kleuren. Ga niet alleen langs het water maar neem ook de Calla (steegjes) Ook daar de mooiste kleurencombinaties te zien. Oogverblindend. 

En nu de reden waarom je niet met een georganiseerde trip moet gaan. Met deze bedrijven ben je 1/2 uur, bij sommigen 1 uur op dit ongeëvenaarde eiland. Wij hebben 4 uur genoten van al dit moois, uiteraard met tussendoor wat eten en drinken. Wat dit laatste betreft, ga niet meteen bij de snacks die je als eerste tegenkomt. 

Het enige voordeel met een trip is dat je sneller ter plaatse bent. Met de waterbus moet je al snel op 2 1/2 uur rekenen voordat je daar bent.

Gerekend vanaf het station. Vanaf San Marco is het circa 1 uur met de waterbus omdat je moet overstappen.

Als je voor de waterbus kiest en echt wilt genieten van Burano dan ben je de hele dag onderweg. Eigenlijk is Burano een dagtrip. Wij hebben in ieder geval geen tijd meer gehad om Murano te doen.

En...wat valt je op?? ..... geen mensen op de foto....dus.....rustig, nog wel.

Voor de terugweg heb je eveneens weer diverse mogelijkheden. Van Burano naar F de Nove moet en vanaf daar zijn er diverse boten waar je mee verder kunt. Hoe dan ook je hebt een geweldige dag gehad. Op de weg naar en terug zie je ook nog vele andere delen van de eilanden zoals hierboven.

Portogruaro

Buiten een paar mooie huizen, voormalige paleizen, heeft deze plaats nog een tweetal molens die niet meer in gebruik zijn. Maar als je in de buurt bent kan je er kort even stoppen. Er voor omrijden zoals wij gedaan hebben is zonde. Ga je erheen, het is niet goed aangegeven maar de molens liggen vlakbij de hoge kerktoren.

San Vito al Tagliamento

Wat voor Portogruaro, hierboven omschreven, geldt ook voor deze plaats. Alleen als je in de buurt bent erheen gaan. Het dorp heeft wel een heel schattig kerkje uit de 16e eeuw.

Grotte del Caglieron

Niet ver van Vittorio Veneto ligt een klein maar zeer mooi natuurgebied met grotten, een kloof en diverse watervallen. Rij naar Fregona waar je via Google Maps op de juiste plaats komt. Doe je dat niet dan laat je je misleiden doordat er een parkeerplaats naar de grotten in het dorp aangegeven is. Als je zijn hebt in een licht pittige wandeling dan parkeer je daar en loopt 1/2 uur via Ponte de Fer erheen. Maar eenvoudiger is om Maps te volgen en vanaf daar de korte wandeling, circa 1 km, te gaan doen door een mooi stuk natuur.

 

Molinetto della Croda

Deze oude molen is af en toe opengesteld voor bezoek, met name op de zondagen. de entree is €.4,00.

Je vindt deze leuke molen in de omgeving van Refrontolo. Het wordt goed aangegeven. Ook de omgeving als je de weg verder vervolgt is aardig omdat daar de wijnranken tegen de heuvels geplant zijn en erboven ligt dan een dorp of gehucht.

Brent de L’Art

Een geweldig kloofje met kristalhelder water. Je kunt via de kanten er een aardig eindje in. Heb je waterschoenen bij je en je kan tegen de kou van het water, dan kan je nog een stuk verder deze schitterende kloof volgen.

Om er te komen moet vanaf Vittorio Veneto de San Boldopass, SP 635 nemen. Stop bij Tornante 7 en kijk naar boven. Vanaf daar gaar de weg via 4 bochten door de bergen verder omhoog. Als je boven bent kijk dan weer naar beneden, een magistraal gezicht. Rijd verder naar San Antonio Portal Belluno. Volg Google Maps omdat deze je verder leid dan de eerste parkeerplaats vlak bij een grote boerderij. Er staat een bord waarop staat dat je niet door mag rijden maar 1 km verder is nog een parkeerplaats. Vanaf daar is het 10 bergaf tot aan de kloof. Parkeer je echter op de eerste parkeerplaats dan is het 20 minuten extra lopen.

Cadini del Brenton

Als je naar Brent, zoals hierboven omschreven, geweest bent rij dan nog verder richting Lago Mis. Aan het einde van het meer gaat er een brug over de rivier. Parkeer de auto voor de brug en loop het pad aan de overkant in. Niet veel later ben je bij mooie watervallen en potholes. Hier kan je 1/2 uur rondlopen en genieten van deze natuur.

Cascata Sofia

Vanaf Cadini (zie hierboven) rij je de brug over en gaar direct rechts. Je komt bij een restaurant waar al groot aangeven staat waar het pad naar dit stuk natuurgeweld is. Het is binnen enkele minuten te belopen. Geniet van de waterval en de kloof.

Vittorio Veneto

In deze stad is maar een ding leuk, mooi en dat is Piazza Flamino en het riviertje dat er loopt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb