Gardameer:

De oostkust van het Gardameer valt onder Veneto. De zuid en westzijde is Lombardijen. De noordkant vanaf Torbone is alweer Trentino.

Lekker ingewikkeld dus, vandaar dat ik alle bezienswaardigheden welke niet of weinig bekend zijn rondom het meer op deze pagina plaats.

Voor alle overige info over Sirmione, Lazise en al die andere bezienswaardigheden is meer dan voldoende info op het net.

 

UPDATE 22/02/2022 m.b.t. fietsen

Het was tot nu toe niet geheel ongevaarlijk om met de fiets rondom het meer te fietsen.

Daar is nu een einde aan gemaakt.

Langs het meer waar fietsen gevaarlijk was hebben ze tegen de rotsen aan een fietspad aangelegd. Je fiets als het ware boven het water, lekker rustig, ongevaarlijk en ook nog eens mooie panorama's.

Campo Brenzano

Dit was nog niet zo lang geleden verlaten. Maar ook zoals in Carmine aan het Lago Maggiore, Bussana Vecchia in Liguria en Bagnoregio is er deels weer bewoond door kunstenaars en rust zoekers net als in die andere plaatsen. Want je moet circa 1 km lopen vanaf de parkeerplaats en dat geldt dan ook voor de bewoners.

Om er te geraken rijd je richting Marniga waar tussen km paal 74 en 75 je een blauw bord ziet met de tekst: loc Campo. (Het bord zie je alleen links van de weg als je vanuit het noorden komt) Volg de borden door de smalle steile straatjes. Na enige tijd stopt het asfalt en komt er een soort voetpad met grote ingemetselde stenen. Het gaat zeer steil omhoog en als ook dit deel eindigt kan je nog een klein stuk over een onverhard pad tot aan de parkeerplaats. Vanaf daar is het 10 minuten lopen tot in dit aardige gehucht.

Canale di Tenno

Vanuit Riva en Arco neen je de ss421 naar Tenno alwaar je een korte stop maken kunt om het kasteel van buiten te bekijken. Ook is direct hierbij gelegen Borgo Frapporta waar je ook kort even kunt rond kijken. Vervolg de weg tot Ville del Monte om daar naar Canale di Tenno te gaan. Een klein mooi bergdorpje op de lijst van lands mooiste dorpjes. In vergelijking met de dorpjes in Liguria is het minnetjes maar leuk genoeg om er toch heen te rijden.

Gorge d’ Abiss

Mocht je de keuze gemaakt hebben om naar Canale di Tenno te gaan rij dan 20 minuten verder naar Tiarno di Sopra waar de bordjes je de weg wijzen naar deze kleine kloof. Het is ongeveer 10 min. lopen en je komt in het kloofje van circa 100 meter lengte met op het einde een mooie waterval.

Borghetto sul mincio

Zuidelijk van het Gardameer is een mooie dagtocht te maken naar de volgende bestemmingen:

Borghetto, zijdelings van Valeggio sul Mincio, is een minuscuul plaatsje gelegen aan de snel stromende brede rivier. Er zijn 5 waterraden die aangeven dat dit gehucht vroeger hier volop activiteit was. Nu is het toeristisch en zeer leuk om er een uurtje door te brengen. Het mooiste plaatje van deze Borghetto schiet je vanaf de Viscontibrug waar een deel van de vesting nog steeds aanwezig is. Ook kan je nog naar het kasteel / ruine gaan die je van veraf al ziet liggen.

Het gehucht staat op de lijst van mooiste dorpjes van het land.

Het volgende dorp staat er ook op, Castellaro Lugasello. Hoe dit op de lijst van lands mooiste gekomen is weet ik niet want buiten een deel van de vesting en de mooie klokkentoren is er niets te beleven. Maar het ligt op weg naar Solferino. Daar is een vreemd interieur van een kerkje te bekijken, n.l. skeletten en schedels. Een vreemde manier van begraven. Kerkje is Ossario en ligt direct naast het plaatselijke museum. Tenslotte rijden we door troosteloze omgeving naar San Martino voor een zeer mooie en hoge toren, Battalia, die van verre al te zien is. Om te fotograferen moet je er in de ochtend zijn. Direct naast deze toren is er nog een Ossario, kerkje met schedels.

Boven Castello Lugasello. Onder Ossario en daaronder Battalia San Marino (is niet de dwergstaat in Italia)

Eramo di San Paolo

Noordelijk van het meer zijn diverse uitstapjes te maken zoals hierboven al beschreven naar de Gorge en Canale. Hier kan nog een dagtocht aan toe gevoegd worden met de volgende bestemmingen:

Castello Arco

Van veraf al te zien. Hoog op een losstaande rots staat hij te prijken. Om er naar toe te gaan moet je vanuit het centrum circa 20 minuten bergop wandelen.

Castillo Toblino

Gelegen in het gelijknamige meer dat circa 20 min rijden verder ligt. Bekijk het van buitenom of ga eten binnen want het is een restaurant waar het niet bepaald goedkoop is. Maar ook van binnen een geweldig mooi kasteel.

Castillo Drena

Ook dit kasteel is van veraf al te zien. Het verschil met die van Arco is dat je de auto parkeert en er in 2 minuten bent. Entree €.4,00 hetgeen leuk is om er een kijkje te nemen. Al is het maar voor de toren waar je een 360 graden kijk krijgt over het land.

Eramo di San Paolo

Als je de auto bij het centrum geparkeerd hebt zie je het bordje reeds die de weg erheen wijst. Via een smal straatje rijd je circa 5 minuten en zie je links de toegang tot dit leuke kleine kerkje dat tegen een hoge steile rots gebouwd is. Alleen op zondagen in juli en augustus van binnen te bezichtigen van 10 tot 12 uur en van 2 tot 4 uur. Van buiten ten alle tijden te gaan bewonderen.

Cassone

Tenslotte dit kleine dorpje net onder Malcesine. Hier ontspringt de Aril die 175 meter verder in het Gardameer stroomt. Daarmee is het de kortste rivier van de wereld. De hoeveelheid water dat opborreld is gigantisch. Rond het haventje is het maken van een of meerdere foto’s een must. Een van de leukste haventjes aan deze zijde van het meer.

Dit plaatsje is een goede uitvalbasis van alle op deze pagina genoemde bestemmingen. In 1 uur ben je in de noordelijke sferen en eveneens 1 uur kan je naar de genoemde zuidelijke bezienswaardigheden gaan bekijken.

Castel Beseno

Mocht je genoeg hebben aan het meer en er op uit willen, buiten de hier genoemde bestemmingen, ga dan naar Besenello waar hoog boven op een berg Castel Beseno prijkt. Betaal de entree A €.7,00 pp en geniet 2 a 3 uur van dit enorme en zeer mooie kasteel. Het lijkt wel een dorpje binnen de vesting en zou uitermate geschikt zijn om een ridder film op te nemen. Het is circa 1 uur rijden vanaf Cassone, maar ben je B.v. in Riva dan ben je er in 1/2 uur.

En mocht je dit gaan doen stop dan ook even bij Castello Pietra dat enkele kilometers ervoor gelegen is. Heel anders, niet te bezichtigen, eigenlijk een vreemd bouwwerk voor een kasteel.

De reis gaat nog verder want na 1 week rond het Gardameer gaan we naar Veneto en Trentino -Sud Tirol. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb