Home » 2016

Dit is het meest voorkomende verkeersbord in Italie.

Normaal staat eronder hoelang de weg in slechte staat is maar het zou eenvoudiger zijn als de Italianen bij de grens dit bord reeds plaatsen met de tekst eronder "heel veel km"

 

Een ander veel gebruikt bord is dit hier. Overal waar de weg versmalt omdat het wegdek aan de zijkant slecht is of als er b.v. de vangrail weg is en ze geen geld hebben om het te repareren plaatsen ze dit bord. En dat staat er dan jaren of maanden.

In Ascoli waren we bij een agriturismo genaamd La Cantina. Daar kun je ook dineren. Nou dat hebben we geweten. We hebben heerlijke gerechten veelal met groente en fruit uit eigen kweek gegeten. De eerste avond maar liefst 6 gangen en nog de vraag voor een nagerecht. De volgende dag gaven we aan dat een primi en secundi ook genoeg zijn. Nou toen kregen we 5 gangen. Te veel en te heerlijk om op te noemen. Mocht je ooit die kant op willen dan moet je erheen gaan. We betaalde € 26.50 p.p. per diner en dat is dan ook nog inclusief een fles witte en rode wijn en een lekker afzakkertje na afloop.

 We zijn er weer. Ondanks de onverwachte aanpassingen vanwege de aardbevingen kunnen we weer terug kijken op een zeer geslaagde vakantie in Italie. Door de aardbeving waren nabij Ascoli al enige bezienswaardigheden C.q natuur afgesloten. Zo was Lamme Rosse eigenlijk niet veilig volgens de lokale info maar we zijn er toch heen kunnen gaan zonder dat we ergens iets gezien hebben dat op schade leek. Maar de wandeling naar de hellekloof vond geen doorgang. Helaas. En ook dichter bij het episch centrum maar toch nog meer dan 30 km verwijderd zouden diverse wandelingen niet door kunnen gaan. Maar erger was de waarschuwing dat er nogal criminele activiteiten plaats vonden. Deze combinatie deed ons beslissen om de route aan te passen.

Zodoende zijn we zuidelijk van Ascoli het land dwars over gestoken richting Rome en hebben daar de reis verder gezet. En omdat er nog genoeg te zien en doen valt was dit een goede keuze zoals je op de midden pagina vernemen kunt.

In vergelijking met vorig jaar, toen we het zuiden hebben aangedaan, waren we aangenaam verrast door de vriendelijkheid van de bevolking in het midden van dit land.

En wat nog meer opviel, ontzettend veel afwisseling M.b.t. het eten. Kwamen we vorig jaar alleen maar spaghetti tegen bij wijze van spreken, dit jaar was het zeer afwisselend. En dan niet alleen de Italiaanse keuken maar ook andere gelegenheden. Zo kwamen we al snel een Japans en Chinees restaurant tegen en ook Kanab en zelfs Hollandse frites.

Enig nadeel van het midden is de hoeveelheid toeristen althans in enkele gebieden. Waren we in het zuiden bijna altijd alleen onderweg, nu was het op diverse plaatsen zeer druk, dat wel weer een voordeel is omdat je dan elk tijdstip iets kunt eten. Helaas zijn er dan foto's waarop dan nogal wat ander volk staat. Maar zoals Cruijff al aangaf, elk nadeel hebt een voordeel, en dat was dus het aanbod en tijdstip van eten.

Wat niet veranderd t.o.v het zuiden zijn de wegen, ook hier in vaak slechte tot zeer slechte staat. En ook dit jaar weer vele onoverzichtelijke verkeerd situaties die gelukkig allemaal goed verlopen zijn.

Een ander veel voorkomend probleem is het aangeven van snelheden. Vaak staat er een bord met b.v. 70 maar vervolgens staat er later geen bord meer met einde verbod. Andersom is ook mogelijk. Zo zagen we vaker een bord einde alle verboden maar hadden geen bord gezien met aanduiding van de geboden snelheid. Kan lastig zijn maar in het algemeen moet je je gewoon aanpassen aan dat wat de lokale bevolking doet. ALHOEWEL!!!! Hier moet je mee oppassen want ze hebben lak aan geboden en verboden dus hard rijden is hun natuur.

Ook redelijk moeilijk is het zoeken van de gereserveerde hotels, Agriturismo of B&B. Steeds weer bijna onvindbaar omdat de straatnamen vaak vele kilometers lang zijn. Nu is dat normaal gesproken eenvoudig, zoals dat in USA is, maar hier loopt de weg alle richtingen op, heeft aftakkingen enzovoorts. Van de 8 adressen hebben we er welgeteld 1 eenvoudig kunnen vinden, voor de overige hebben we altijd moeten bellen om op de goede plek te geraken.

Op de midden pagina uitgebreide informatie over de dorpjes, natuur, kastelen en landschappen van het deel dat dit jaar door ons bezocht is geworden.

Alle overige foto en video tref je op de fotoboek pagina aan. Daar staat ook die van 2015.